Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Jonas spelar med musikeliten

Jonas Öijvall gick på Kulturamas musikerutbildning mellan 1998 - 2000. Sedan dess har han fått spela och turnera land och rike runt med några av Sveriges allra främsta musiker. Exempelvis Veronica Maggio, Timbuktu, Måns Zelmerlöw, Miss Li och många, många fler.

Har du någon gång varit på konsert de senaste tjugo åren är chansen stor att du sett Jonas Öijvall spela. Han är nämligen en flitigt anlitad keyboardist och har genom åren fått samarbeta med den svenska musikeliten.

Sensommaren 2019 har han precis avslutat en sommarturné med Chris Kläfford som agerat förband åt Gyllene Tider. Han driver även en studioverksamhet i Stockholm och berättar att han kommer ägna delar av hösten åt inspelningar där. Tidigare har han bland annat spelat in med Charlotte Perrelli och Nassim Al Fakir i studion. Dock kommer hösten att präglas av andra typer av inspelningar också.
– ”I oktober ska jag för tredje året i rad få sitta i bandet på SVT:s "Så Ska Det Låta" som sänds våren 2020.” berättar han och fyller på:
– ”Sedan fortsätter året med mer spelningar med Chris Kläfford, diverse frilansgig, spelningar på Stockholm Jazz Festival, inspelningar och julkonserter. Jag gillar att blanda vilt!”

Jonas intresse för musik har alltid funnits men musikresan började när han som fjortonåring fick en synt som han började använda idogt. På den vägen kom han sedan med i högstadiets skolband och började således att öva allt mer seriöst. När han efter gymnasiet började spela tillsammans med människor som hade gått musikinriktad linje upptäckte han viss kunskapsskillnad mellan dem.
– ”Jag kände att de hade mycket bättre koll än jag, som varken läste noter eller kunde så värst mycket om ackord utan spelade på gehör.” berättar han. Så för att jämna ut glappet mellan de andra i bandet och sig själv började han söka efter en musikutbildning och fick snabbt upp ögonen för Kulturama.
– ”Jag kände till andra som gått Kulturama och hade hört att det var bra - märk väl att det här var tiden innan sociala media, så jag chansade - och chansade rätt visade det sig.”

Väl på Kulturamas musikerutbildning lyckades han snabbt att tjata in sig på den svåraste gehörs- och teorigruppen trots sina bristfälliga kunskaper.
– ”Jag fick bra koll på harmonilära och ett system för att sätta ihop det jag spelade på gehör. Allt går ju mycket fortare när man förstår varför pusselbitarna sitter ihop som de gör. Vi hade mycket ensemblespel också, både instrumentalt och så kompade vi sångeleverna så vi fick pröva på olika genres.” förklarar han och fortsätter med att berätta att det bästa med tiden på Kulturama var alla studiekamrater han mötte.
– ”Lärarna var fantastiska, men det bästa för mig var nog ändå alla roliga och duktiga människor jag lärde känna, och att få ta del av alla deras musikaliska influenser. Jag umgås, jobbar och spelar fortfarande med många från Kulturamatiden.”

jö2.jpg

Efter musikerutbildningen började han tidigt att arbeta som pianist i prestigefyllda Tensta Gospel Choir och kom på den vägen med i Veronica Maggios band.
– ”Jag spelade med henne i 2 år - bland annat i Kina. Sedan blev det inhopp med Snook, Vincent Pontare och andra soul/hiphopakter plus att jag spelade i ett husband under 18 månader på Hard Rock Café med mängder av gästartister.”

Och så sattes karriärbollen i rullning. Giget på Hard Rock ledde i sin tur vidare till en turné med Jonathan Johansson, därefter en turné med Wallmans, sedan sommarturné med Sonja Aldén, Sanna Nielsen och Shirley Clamp och även deras julturné. Där en viss Måns Zelmerlöw var gästartist vilket i sin tur ledde till att Jonas snart spelade med honom också. Ut på vårturné med Sara Varga efter hennes mellodebut, Julgalan i tre år, inhopp med Loreen och Timbuktu & Damn!, showen Disco Defenders med Alcazar mellan 2014-2016 och Rix FM-turnén 2016.
– ”Efter det satt jag i Idol-bandet 2017 där jag träffade Chris Kläfford. Samma år hade jag premiär i "Så Ska Det Låta"-bandet, som jag nu ska göra en tredje säsong med. Jag också spelat en del hårdrock med Tiamat i Ryssland, Vitryssland, Karibien och andra exotiska ställen.”

Ja, ni hör själva. En flitigt anlitad keyboardist med en, minst sagt, spännande karriär bakom sig och framför sig, då han inte visar några tecken på att sakta ner.
– ”Testa så mycket som möjligt musikaliskt, men glöm inte bort varför du började spela. You get what you give, och musik handlar om ett givande.” avslutar han.

Ett urval på artister som Jonas har turnérat med:
Veronica Maggio, Vincent, Wallmans på turné, Snook, Alcazar, Roger Pontare, Suzzie Tapper Jonathan Johansson, Sonja Aldén, Sanna Nielsen, Shirley Clamp, Björn Kjellman, Måns Zelmerlöw, Sara Varga, Lasse Kronér, Elisabeth Andreasson, The Kingdom Choir (UK), Peter Jöback, Lisa Miskovsky, Lasse Berghagen, Danny, Kate Ryan, Loreen, Molly Sandén, Timbuktu, Gina Dirawi, Darin, Agnes, Andreas Johnson, Brolle, Jill Johnson, Magnus Uggla, Lena Philipsson, Tommy Körberg, Orup, Peter & Bruno, Miriam Bryant, Petra Marklund, Ebbot, Margaret, Peg Parnevik, Timbuktu &Damn!, Nils Landgren Funk Unit, Tiamat, Andreas Aleman, Jamie Meyer, Chris Kläfford, Miss Li.