Musikproduktion

Grammisregn för Kulturama – vinnare i fyra kategorier

Årets Grammisgala blev en stor succé för Kulturama. Sju personer med anknytning till skolan vann i fyra kategorier. "Vi är stolta över att vara en mötesplats för att skapa kontakter och bli en självklar del av musikbranschen", säger Helene Franzén som är biträdande rektor för skolans musik- och artistutbildningar.

Det var den 3 maj 2023 som den 40:e Grammisgalan hölls på Annexet i Stockholm. I 21 kategorier utsågs Sveriges mest inflytelserika musiker i olika genrer, där namn såsom Tove Lo, Veronica Maggio, Victor Leksell och Ant Wan var nominerade och prisade till vinnare i hyllade kategorier.

Trots hög konkurrens lyckades det bli en lyckad framgång för Kulturamas arv. Sammanlagt sju musiker som har anknytning till Kulturamas skolor vann i fyra kategorier: Årets musikvideo, Årets nykomling, Årets barnmusik och Årets soul/R&B.

– Om man söker hit och kommer in på skolan så kommer man få träffa lärare och personal som är i branschen och du själv blir en viktig kontakt för dina kollegor, säger Helene.

Några av kvällens vinnare blev Aksel Odenbalk och Josef Samsel som drog hem priset för “Årets barnmusik". Duon lärde känna varandra via Kulturamas vuxenutbildning för musikproduktion när Josef började studera som elev och Aksel blev hans lärare. Kontakten ledde till ett gott samarbete och till slut ett gemensamt projekt – att producera slutmixningen för Nassim Al Fakirs album “Årets album”.

– Det känns overkligt att vi har vunnit. Det känns belönande. Det finns verkligen utrymme för alla att utvecklas här, säger Josef.

– Man lär sig av varandra. Jag har varit i branschen länge, men i slutet av dagen är det viktigaste att man gör sitt bästa och producerar musik som man gillar och mår bra av, säger Aksel.

Se nedan alla vinnare och deras koppling till Kulturama. Stort grattis!


Årets musikvideo

Martin Falck: ”What they call us” med Fever Ray

I filmteamet:
Fd Gymnasiet, Film: Jesper Wahlqvist (First Assistant Camera)
Fd Gymnasiet, Film: Olof Jonsson (DMX Board Operator)

Årets nykomling

Fd Grundskolan: Cornelia Jacobs

Årets barnmusik

Nassim Al Fakir: ”Årets album”
Nuvarande Lärare Musikproducent KKU : Aksel Odenbalk (Composer, Lyricist)
Nuvarande Studerande Musikproducent KKU: Josef Samsel (Assistant Mixer)

Årets soul/R&B

Bavé: ”All stars aligned”
“Written, recorded & produced by Bavé & Leo Goldmann.”
Fd studerande Musikproducent KKU: Bavé Amin
Fd studerande Musikproducent KKU: Leo Goldmann