Bild & Form

Ghostbusters kommer till Annexet

Eleverna på Kulturama Grundskola i Sundbyberg repeterar inför en efterlängtad julshow med teman spöken och 1980-talet. Skolans samtliga tre estetiska profiler fanns representerade på scenen och eleverna uppträdde på Annexet den 21 december 2021.

Kulturama Grundskola i Sundbyberg tar oss tillbaka till en poppig och neonsprakande tidsepok med en av 1980-talets stora filmklassiker: Ghostbusters! Lärarna har skrivit om manuset och bearbetat det till en svensk version som handlar om en skola där spöken kommer på besök.

­

–Vi har jobbat med att skapa miljöerna, med papier-maché, masker, perspektiv, UV-teknik. Den här julshowen kanske kommer bli vår mest maxade show, eftersom vi har jobbat med så stor scenografi, så det kommer verkligen bli minnesvärt, säger Irina Lazarescu, bildlärare.

Eleverna i samma årskurs har egna scener där alla profiler finns representerade: Musik & Sång, Musikal och även Bild & form.

–Julshowen är verkligen en professionell produktion. Det finns kostymer, det är långa repetitioner, eleverna övar mycket, eftersom de uppträder inför en jättestor publik till flera föreställningar, säger Petra Hildén, danslärare och huvudansvarig för julshowen.

Förutom miljöerna där berättelsen utspelar sig, har Bild- & Formeleverna skapat spökmasker till julshowen. Förberedelserna inför julshowen började på allvar tidigt under hösten, men startade upp redan i våras med vissa danser och koreografier som var klara.

­– Kulturama är en förberedande scenisk utbildning där man i tidig ålder får chansen att prova på hur det kan vara att jobba som artist, säger Petra Hildén.

På samma sätt som Kulturama Grundskola i Hammarby sjöstad och Danvikstull, kommer eleverna i år att uppträda för första gången på två år framför en stor publik i Annexet vid Globen.

2021-12_dylcap55_marchi.jpg

–Det kommer bli kul att få visa sina talanger och ställa sig på scenen. Det känns pirrigt men samtidigt är det en rolig gemenskap, säger musikaleleven Dylan Capdepon.

Föreställningen skedde vid två tillfällen den 21 december 2021 på Annexet vid Globen.