Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

"Gå på känslan och gåshuden!"

Erik Bernholm är lärare i songwriting, inspelningsteknik och ensemble på Kulturamas musikproduktionsutbildning och har varit professionell musiker, låtskrivare och producent sedan 1991. Lördagen den 2 februari är hans bidrag "Ashes to Ashes" med och tävlar i den första delfinalen i årets upplaga av Melodifestivalen. 2010 års melodifestivalvinnare Anna Bergendahl framför låten.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag började som 8-9 åring att spela trummor men började ganska snart även med gitarr. Intresset för att spela in och göra så kallade "ping-pong-inspelningar" började också tidigt. Och när jag senare skaffade en portastudio var det kört! Det var då jag började att skriva låtar eftersom det behövdes material för att spela in.

Musiker och olika band började höra av sig efter att ha hört mina inspelningar. De ville ha hjälp i stadens lokala studio med produktion/inspelning/mix. När jag sedan flyttade till Stockholm 1991 försörjde jag mig som frilansgitarrist med olika artister och fick senare förlagskontrakt. Då började jag skriva och producera låtar till olika svenska men även utländska artister. De senaste åren har jag även jobbat en hel del med bl.a. Thomas G:son och vi har haft en del framgångar i melodifestivaler. Jag har varit med i Eurovision Song Contest tre gånger:

  • "In a moment like this" — Danmark (2010)
  • ”Quedate conmigo” — Spanien (2012)
  • "Waterfall" — Georgien (2013)

Berätta lite om er låt: ”Ashes to Ashes”.

I somras började Bobby Ljunggren, Thomas G:son och jag jobba på en ny låt. Den kändes riktigt stark redan från start och när vi senare fick med Anna Bergendahl kändes den nästan ostoppbar. Anna har en fantastisk röst och texten går rakt in i hjärtat. Det ligger mycket jobb bakom produktionen med mycket stråkar som målar runt sången men låten känns ändå enkel och direkt.

Vad är det bästa med Melodifestivalen?

Jag har som sagt varit med några gånger tidigare och anledningen till att man skickar in låtar till detta sammanhang är ju för att det är fantastiskt kul! Man får träffa en massa fantastiska människor och exponeringen av ens låt är ju svår att få i andra sammanhang nu för tiden. Det jag ser fram emot allra mest är att få se hela numret med allt arbete som SVT, teamet bakom och Anna jobbat fram. Det är ju dags snart, 2 februari i Göteborg.

Vilka är dina bästa tips till de som vill bli bättre låtskrivare?

  • Mitt bästa tips är att jobba med andra som kompletterar dig. Det är så klart fullt möjligt att skriva bra låtar helt själv, men för mig lossnar det rejält vid samarbeten.
  • Ett annat tips är att följa intuitionen oavsett. Gå på känslan och gåshuden. Får inte du den känslan när du jobbar med låten får antagligen inte nån annan det heller.