Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Fotostuderande ställde ut i Berlin

Studerande på utbildningen Fotografisk konstutbildning fick under våren resa till Berlin och ställa ut på konst- och kulturtäta Au Topsi Pohl.

I mitten av januari reste studerande och lärare från Kulturamas utbildning "Fotografisk Konstutbildning" till Berlin. Målet var bl.a. att förbereda och öppna en konstutställning med de studerandes egna verk.

Utställningen hölls på mycket populära Au Topsi Pohl – som är en plattform för musik, performance och konst – under samma vecka som musik- och performancegruppen Klub Demboh uppträdde på plats varje kväll. Konceptet för de fotostuderande blev att utgå från musiken i sitt arbete och experimentera med det i utställningens form varje kväll.
— "Det här konceptet passade oss bra, då det uppmuntrade oss ytterligare till ett experimenterande med presentationen av fotografierna." berättar Lisa Grip, en av lärarna på utbildningen.

berlin--2.jpg

Fotoutställningen Die Verwandlung

Utställningen gavs namnet ”Die Verwandlung” och förberedelserna på plats utvecklades till en workshop för hur man kan kurera en grupputställning på olika sätt. Klassen delades in i två grupper där den första fick kurera utställningen inför premiärkvällen.
— "Hängningen blev välbalanserad, demokratisk och utnyttjade hela lokalen." berättar Lisa Grip. "På kvällen hade vi vernissage och i och med att det även var Club Dembos första framträdande så hade vi en gemensam öppning med dryck, bröd och ost — svensk västerbottenost."

På fredagen var det den andra gruppens uppgift att kurera om utställningen. Efter ett intensivt arbete hade utställningen omvandlats från att att använda i princip alla möjliga väggar till att samla alla fotografier på en och samma vägg.
— "Det gav fotografierna en helt annan innebörd, då de vägdes med och mot varandra, sida vid sida i ett stort kluster" förklarar Lisa Grip. "Under ”nyöppningen” av utställningen fick vi mycket kommentarer och frågor kring omplaceringen vilket var kul."

Utöver utställningen besökte Kulturamas fotostuderande även ett flertal muséer och fotorelaterade platser.

berlin-.jpg