Foto

Egna fotoböcker och fotografier i avgångsutställning

Ida Larsson är en av de 14 studerande som ställer ut sina bilder med fotobok på Galleri Kontrast i Stockholm mellan den 3 juni och 6 juni. Avgångsutställningen visar hur de studerandes individuella uttryck tagit sig form efter året på Kulturama.

Studerande som avslutar Fotografisk konstutbildning på Kulturama ställer ut fotografier och även egna fotoböcker på Galleri Kontrast mellan den 3 juni och 6 juni. Fotoböckerna tillsammans med utställningen är ett av de större projekten under utbildningens gång.

Ida Larsson har valt att tillverka sin egen fotobok genom att printa ut, binda och sy ihop sidorna för hand, med ett läckert och enkelt vitt silkespapper som omslag.

– Det var en väldigt lärorikt och tidskrävande process men det var också skönt att ha kontroll genom hela arbetet, men minsta felsteg innebar att jag behövde göra om i princip från början, förklarar hon.

Ida Larsson har fotat sina två yngre systrar och bilderna syns i både fotoboken samt utställningen med systrarnas namn ”Anna och Nora” som titel.

– Tanken är att fortsätta följa mina systrar. De är på väg att bli tonåringar och det är viktigt att de får bli sedda i den här perioden. Jag kan se mig själv i dem och jag ser dem i mig, berättar Ida.

Ettårig konstnärlig vuxenutbildning

Fotografisk konstutbildning är en ettårig konstnärlig vuxenutbildning på avancerad nivå, därefter kan studerande söka sig vidare till konstfack, högskolor och universitet. Lärarna är yrkesprofessionella konstfotografer och handleder studerande åt olika inriktningar. I år har lärarna lärt ut analoga och historiska processer, framförallt 1800-tals teknik, som cyanotypi, våtplåtsteknik, (fotografi på glas) och Lumenprint.

– Lärarnas roll som handledare har blivit avgörande för att kunna navigera sig i hela processen. De har verkligen satt sig in i varje enskilt arbete och gett den mest givande feedbacken för varje person. Att experimentera med olika tekniker har varit väldigt givande. Det har också varit viktigt att förstå hur ens bilder upplevs av en betraktare när de hängs på en vägg eller visas i en fotobok. Något som jag också tar med mig är insikten i hur viktigt det är att ligga i och alltid fota på, avslutar Ida.