Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

"Detta är rätt ställe att börja på.”

Kim Nehzaty går andra året på Kulturamas filmutbildning och har målet inställt på att bli filmproducent. Under hösten 2019 deltog han i filmmusikfestivalen Live Score Festival med ett filmbidrag. –"Musiken förde liksom allt samman och var en konstform som verkligen klickade med filmen. Det var superkul att se!” berättar han om resultatet.

Under hösten 2019 hölls för andra gången någonsin Live Score-festival i Stockholm – festivalen där filmmusiken ligger i fokus och kompositörer komponerar helt ny musik till nyproducerade kortfilmer. En av personerna som fick sin film tonsatt var Kim Nehzaty som går andra året på Kulturamas filmutbildning.
– ”Min film stack ut lite.” berättar han. ”Det var en komedi om en tant som ska ha en DJ-fest. Min kompositör hade skapat en karaktär i musiken som gav väldigt mycket till huvudpersonen – tanten. Musiken förde liksom alla olika delar samman och var en konstform som verkligen klickade med filmen. Det var superkul att se!”

Studera på Kulturamas filmutbildning

Kims resa på Kulturama började då han – efter en tid som säljare – bestämde sig för att försöka satsa på det han drömde om och sökte till Kulturamas filmutbildning.
– ”Tycker man film är kul eller är nyfiken på hur det går till ska man söka hit. Detta är rätt ställe att börja på.” förklarar Kim ”Förutsättningarna är fantastiska! Det finns så enormt mycket kompetens hos lärarna och huvudläraren Oskar Willers gör så otroligt mycket för oss studerande. Det var förresten han som tipsade oss i klassen om att skicka in bidrag till Live Score Festivalen! Sen så har vi även fantastiska gästföreläsare från branschen. Och all denna filmteknik som finns på skolan – det finns allt man kan önska sig! Man behöver enbart fokusera på sitt berättande eftersom att alla tekniska förutsättningar finns här.”

Variation i utbildningen

Kim berättar att hans bidrag till festivalen faktiskt var slutproduktionen från hans första år på Kulturama och det projekt han varit mest nöjd med hittills. På Kulturamas filmutbildningar får de studerande nämligen göra flera kortfilmer och produktioner: fyra under första året och tre under andra året. Detta är enligt Kim det roligaste och mest utmanande med hela utbildningen. Dels antalet filmer de får göra men också variationen mellan filmernas teman.
– ”På så sätt får man respekt för hela skapandeprocessen.” menar han ”Och redan vid idéstadiet har man en förståelse för förloppet som kommer efter.”

Tack vare att kortfilmernas teman varierar får de studerande testa på olika berättartekniker. Kim berättar att det första projektet under utbildningens andra år fokuserat på bildberättande – där man fick använda högst fem repliker i sin historia.
– ”Man får försöka berätta med rörelser och bilder istället. Det är en väldigt teknisk uppgift och tvärtom mot vad vi gjort nu.” förklarar han. ”Filmen vi gjort nu var med professionella skådespelare och fokuserar nästan enbart på karaktärer och karaktärsutveckling. En man och en kvinna på ett hotellrum och hur många repliker som helst.”

Vill bli producent

Under filmutbildningens första år får man testa på flera olika roller mellan produktionerna. Man turas om att vara manusförfattare, fotograf, regissör etc. och skapar på så sätt en förståelse för filmproduktionen som helhet. Till andra året söker man istället in med en grupp där rollerna är statiska. Kim berättar att han sökte in tillsammans med en manusförfattare, en fotograf och en regissör. Han själv är producent.
– ”Jag är väldigt analytisk av mig. Jag gillar listor och data samtidigt som jag gillar att projektleda.” berättar han. ”Som producent måste man ha förståelse för hela projektet. Det finns ju så många konstformer inom film: foto, skådespel, musik, ljus och klippning. Allt blir ju som lager som man kan sitta och finjustera och göra så bra som möjligt – både före och under inspelning. Men tack vare att vi gör så många produktioner får jag verkligen utvecklas och växa i den rollen här.”