Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Det finns mycket att tycka om med musikal

Rebecca Klanger går andra året på Kulturama Gymnasiums estetiska program, profil Musikal. Med musikalprofilen får hon göra allt som hon tycker är kul samtidigt som hon lägger en bred grund för framtiden. – ”Musikal har den perfekta blandningen av allt. Den är inte nischad på bara en sak. Du får allt.” berättar Rebecca.

– ”Musikal har varit min grej sen jag var liten och jag har alltid älskat musikaler.” förklarar Rebecca när vi ses i Kulturamas café. Hon kommer direkt från en sångrepetition och berättar att klassen håller på att öva inför konsert som ska hållas veckan därpå.
– ”Jag var väldigt nervös inför sånglektionerna. Framförallt för solona eftersom vi sjungit, övat och fått feedback inför halva gruppen. Men det har gått väldigt bra och det var väldigt skönt att sjunga i grupp trots allt. För då kunde de andra liksom hjälpa till och komma med feedback.”

Mycket att tycka om med musikal

Det finns mycket att tycka om med hennes musikalprofil fortsätter hon. Framförallt möjligheten att prova på och bemästra de tre konstformerna: sång, dans och teater.
– ”Det finns så mycket som är ”bäst” med min linje. Musikal har den perfekta blandningen av allt. Den är inte nischad på bara en sak. Du får allt.”

Vilka ska då söka till musikal? ”De som är intresserade av musikaler” kan förstås tyckas vara det givna svaret, men Rebecca förklarar att man absolut inte behöver vara det för att trivas eller få ut det man vill av utbildningen.
– ”Om man inte har intresset så kan man söka ändå eftersom man får göra allt. Jag har flera personer i min klass som inte ens tycker om musikaler särskilt överdrivet eller är insatta i genren. Men de tycker ändå att det är otroligt kul för att dom får göra allt de tycker om: sjunga, dansa och skådespela.”

rebecca1.jpg

Speciell stämning bland musikalare

Rebecca förklarar att stämningen på Kulturama är väldigt bra men att det är något speciellt med just musikalare. Framförallt sättet som de stöttar och tar hand om varandra.
– ”Gemenskapen är väldigt bra här. Speciellt hos oss musikalare. Man stöttar alltid varandra på ett sätt som jag inte är van vid. Om vi tar exemplet från mitt gamla gymnasium – jag gick teater på en annan skola innan jag började här – där kom den dåliga energin väldigt mycket från lärarna. Men så fort jag kom hit så kände jag verkligen att både lärarna och klassen – var och är – stöttande.”

Utvecklingen på Kulturama

När vi fortsätter att tala om den kommande konserten, så förklarar Rebecca att Sång visserligen är det ämne hon gillar mest, men också det som hon känner sig mest osäker i.
– ”Jag har inte gjort det så mycket innan men jag blir mycket bättre tack vare lärarna. Lärarna är otroligt bra och stöttande.” berättar hon och delar avslutningsvis med sig av ett tips som hennes sånglärare gett henne.
– ”Om man gör något fel t.ex. vid en show, så är det så lätt att bara tänka på just det felet. Så istället för att tänka på det ska man tänka att jag sjöng resten av låten rätt och även om jag inte gjorde det så tog jag mig igenom hela sången. Man ska alltid fokusera på det positiva.”