Sång

Danny Saucedo gästar Kulturama Studio Talks

”Egot kan vara en drivkraft, en stark motor. Men det behöver finnas balans, så att inte egot blir för kraftfullt. Det får inte vara för stark motor på en liten roddbåt.”

Kulturama Studio Talks gästas av artisten Danny Saucedo. Kvällens moderator är Aksel Odenbalk, lärare på Kulturama och vän till Danny. Det är fullt av nyfikna studerande i studion. Publiken är spänd på att få höra Danny berätta och på att få ställa frågor till en artist som varit yrkesverksam i nästan 20 år.

Starkt stöd hemifrån

Danny börjar berätta, om vem som var hans största och starkaste stöd från början: ”Min mamma, hon peppade mig alltid. Hon sa till mig, varje dag: `Du är en bra människa, du är en fin kille, du vill, det finns inget som kan hindra dig, du är otrolig´.” Danny förklarar att hans mamma verkligen hjälpte honom att bygga självförtroende, men att han har behövt jobba med sin självkänsla.

Danny liknar självförtroendet och egot som motorn på en båt och själva båten som självkänslan: ”Egot kan vara en drivkraft, en stark motor. Men det behöver finnas balans, så att inte egot blir för kraftfullt. Det får inte vara för stark motor på en liten roddbåt.” Danny säger att hitta självkänslan handlat mycket om att förstå sig själv. ”För att hitta tillbaka till mig själv och för att känna lugnet, tar jag ofta fem minuter. Det gör jag varje dag, för att hålla lugnet kvar hos mig.”

Tur, timing och talang

Danny fortsätter: ”Jag har aldrig tänkt `Inte ska väl jag´. Det finns inget som stoppar mig. Jag brukar säga att det är viktig i den här branschen att ha tur, timing och talang, vilket jag hade med idol. Jag hade tur med att ha någon som såg mig. Jag hade timing, för det jag sysslade med funkade just då med trenderna i tiden. Och jag hade talang - när det var min tur och strålkastarna var på mig, så kunde jag visa vad jag kunde. Det var det som gjorde att jag slog igenom. Och jag hade roligt. Det är viktigt att göra något man tycker är roligt. Det är viktigt att vara sann mot sig själv.”

Förlusten kan vara en vinst

Danny uppmanar de studerande till att passa på att tillåta sig att göra fel och misstag, han menar att det är misstagen man lär sig mest av. ”Man måste kunna ha förluster för att förstå vad vinsten är, därför är förlusten en vinst i sig.”

Danny pratar om kompromisser: ”Ibland måste man dra ner brallorna för att sedan kunna dra upp dem igen med lite mer pengar i. Det är som att kanske vissa företagsgig gör ont i hjärtat, men de ger skitmycket pengar, som man kanske behöver just då, för att nå sina högre mål. Samtidigt kan något annat gig vara fett creddigt men är helt obetalt.”

Starta dina egna eldar

En studerande frågar om hur man ska göra för att bli signad av ett skivbolag. Danny svarar: ”Förstå skillnaden mellan skivbolag, förlag, management och produktionsbolag. Vad vill du? Hur ska du komma dit på bästa sätt? Du måsta starta dina egna eldar. Skicka ditt material till hundra personer i branschen på Instagram, så kanske det är en som svarar. Idag kan man släppa sin musik själv, via tex Spinup, X5, Cowrite eller Tiktok. Använd de plattformar som finns. Om du till exempel är osäker på vilken av tre låtar som funkar bäst, lägg ut dem på Tiktok så får du svaret. Mycket som bara skivbolagen kunde göra förr, kan du göra helt på egen hand idag.”

Danny ger rådet att man ska se till att jobba med folk som är bäst på det de gör, så de kan förverkliga din vision. ” Skaffa bra allierade som du vibar med. Som vill samma sak för dig och du för dem. Jag har de bästa runt omkring mig och när jag ställer mig i mitten av dem, då är det lätt att lyckas, så länge jag gör min grej. Jag tror också att min show blev så bra, för att det kom från ett ställe i mig som är sant. Jag försökte ingenting, det bara kom.”

Gör en plan

Någon frågar hur framtiden ser ut för vår gäst. Han svarar: ”Jag har alltid en framtidsplan, sen kanske det inte landar precis exakt som planen, men jag vet alltid vart jag ska styra mitt skepp. Så mitt tips till er är: Gör en plan! Om tre år vill jag vara här, hur ska jag nå dit? Själv vill jag bli Sveriges Sinatra. Jag vill sjunga med storband och så kommer det att bli.”

En studerande i publiken har många projekt och vill göra allt samtidigt, men Danny ger rådet att fokusera på en grej i taget. ”Så småningom kommer du att få göra allt det där, men ha tålamod, du har hela livet framför dig.”

Stannade tills det var dags att låsa

Efter kvällens Studio Talk har Danny en klunga av vetgiriga studerande runt sig. Energin är hög och det pågår intensiva samtal som blandas med skratt. Han stannar länge, svarar på frågor och ställer upp på bild. Många vill stanna kvar, men till slut kommer vaktmästaren och påminner om att det behövs låsas och stängas för kvällen.

Danny skulle ha stannat en timme, han stannade hela kvällen. Tack Danny, för alla kloka tankar och för att du tog dig tid med våra studerande!