Opera

Läraren som för vidare operakonsten till nästa generation

Operasångerskan, regissören och manusförfattaren Caroline Gentele är numera scenspråkslärare på Stockholm Operastudio och vill föra vidare operakonsten till nästa generation.

Vad är det som gör Kulturama annorlunda från andra lärosäten?

–Kulturama och Stockholm Operastudio är en öppen, lekfull och utvecklande utbildning parat med professionella, kunniga och entusiastiska lärare. Utifrån egna erfarenheter från respektive karriärer förmedlar de sin passion och djupa kunskap om sina ämnen vidare till de studerande. Här får sångarna möjlighet att finna sina sanna uttryck och utvecklas till att bli konstnärer. Det finns en opretentiös sida på Kulturama som jag gillar. Här finns leken och den är viktig, för när man skippar prestationen så kommer lusten och när den får ta plats så skapas magi!

Hur känns det för dig som lärare att undervisa på Kulturama?

–Fantastiskt! Jag gick själv på Stockholm Operastudio, både den ett-åriga och två-åriga linjen på Kulturama, och det jag lärde mig av de fantastiska lärarna har varit ovärderligt. Kunskapen jag fick har fört mig över hela världen som professionell operasångerska. Nu för jag operakonsten vidare till nästa generation!

Vad är det bästa med våra konstnärliga kulturutbildningar (det du undervisar)?

–Jag är lärare i scenspråk, ett ämne där vi fördjupar våra operaroller, och det uppstår en otroligt stark och berörande upplevelse när sångarna vågar använda sina känslor och med öppna och sanna hjärtan sjunga från själen. När vi upplever autenticitet och ärlighet så blir vi berörda på djupet. Att se sina elever växa som konstnärer är ett privilegium. Jag har världens bästa jobb!