Lisa Nilsson och Mattias Torell besöker Kulturama Studio talks

I tisdags hade vi förmånen att välkomna de framstående artisterna Lisa Nilsson och Mattias Torell till Kulturama Studio Talks. Duon, som går under namnet 'Duo i nöd och lust', bjöd på en gripande kväll där de delade med sig av sina långa och framgångsrika musikkarriärer, hur de träffades, och hur musikindustrin har utvecklats från 90-talet fram till idag.

Lisa Nilsson, känd för sin fantastiska sångröst och en mängd hits som "Himlen runt hörnet" och "Varje gång jag ser dig," och Mattias Torell, en skicklig gitarrist och producent, har båda haft en imponerande musikalisk resa. Under Studio Talks-klubben delade Lisa och Mattias historien om hur de först korsade sina musikaliska vägar. Det visade sig att de båda hade en stark kärlek till musiken sedan barnsben, men det var först på 90-talet som deras vägar korsades.

Deras gemensamma passion för att utforska och skapa musik var kärnan i deras vänskap och samarbete. Mattias berättade om hur han imponerades av Lisas talang och beslutsamhet redan från början, och det var deras samarbete som skulle komma att leda till några av de mest minnesvärda musikögonblicken inom svensk pop under 90-talet och därefter.

studiotalks12
Publiken blickar mot scenen med exklusiva uppträdanden av Nilsson och Torell.

Musikvärldens evolution: 90-talet jämfört med idag

Genom tid och lust diskuterade även hur musikindustrin har utvecklats sedan deras framgångsrika 90-tal. På den tiden var skivbolagen allsmäktiga, och artister hade ofta en väg till framgång som gick genom att bli upptäckta av dessa jättar. Digitaliseringen av musiken och framväxten av streamingtjänster har dramatiskt förändrat landskapet. Lisa och Mattias noterade att det nu finns fler vägar in i branschen än någonsin tidigare, men att konkurrensen är större än någonsin.

De berörde även vikten av att vara autentisk och att ha en passion för musiken för att överleva och trivas i dagens musiksamhälle. "Det handlar om att aldrig förlora kontakten med varför du började med musik i första hand," sade Lisa.

studiotalks10
Mattias Torell, Lisa Nilsson och Fredrik Engström, rektor på Kulturama konstnärliga utbildningar.

Navigera i dagens musiksamhälle

'Duo i nöd och lust' delade också sina insikter om hur man navigerar i dagens komplexa musiksamhälle. Lisa och Mattias betonade vikten av att bygga och vårda sitt artistiska nätverk och att vara öppen för samarbeten och nya idéer. De uppmuntrade unga musiker att utnyttja de möjligheter som digitala plattformar erbjuder för att nå ut till en bred publik.

– Förändring är en naturlig del av musikens värld. Det är upp till oss som artister att omfamna den och fortsätta skapa fantastisk musik, berättade Nilsson.

I en tid då musikbranschen förändras i rasande takt är det trösterikt att höra från erfarna artister som Lisa Nilsson och Mattias Torell. Deras resa är en påminnelse om att passionen för musiken och konstnärlig integritet är tidlösa värden som kommer att leda artister framåt oavsett vilken era de befinner sig i. Denna kväll blev även ett inspirerande samtal för Kulturamas studerande på Kulturama Konstnärliga Utbildningar, som fick möjligheten att lära av två framstående musikskapare.


Kulturama Studio talks är ett live-koncept där vi bjuder in gäster till samtal som är exklusivt för våra studeranden på Kulturamas Konstnärliga Utbildningar. Är du intresserad av att veta mer? Gå in och läsa mer här!