Två kvinnor som jobbar med musikproduktion vid dator

Musikproducentutbildning på heltid

Information

Utbildningens namn

Artist, musiker och musikproducent

Program

Musikproducent

Nivå

Yrkes- och högskoleförberedande

Studietider

22 augusti 2022 - 9 juni 2023
21 augusti 2023 - 7 juni 2024

Omfattning

80 veckor, 4 terminer

Studietakt

100% heltid

Övrig info

Du blir antagen till en 2-årig utbildning men har själv möjlighet att bestämma dig att gå ett eller två år.

Avgift

46 900 kr/termin

Sista ansökningsdag

Ansökan till läsåret 2022/2023 öppnar 15 november.

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Denna musikproducentutbildning på heltid vänder sig till dig som vill kunna producera egna låtar, få kunskap i hur musikprogrammet Logic fungerar samt lära dig inspelningsteknik. Vi erbjuder en musikproducentutbildning som ger dig grundliga och goda kunskaper för egen musikproduktion eller komposition. Undervisningen sker bland annat i masterclassform, vilket innebär att du får direkt feedback på dina produktioner från aktiva proffsmusiker. Du tar del av dina klasskamraters arbeten och man lär sig av varandras idéer.

Utbildningens innehåll

Utbildningsplan Musikproducent heltid 2021-22

Exempel på schema

Vår undervisning

Skolarbetet är uppbyggt kring projekt och produktionsarbete där du jobbar med olika, varierande uppdrag vilket ger dig en bred kunskap. Du förbereder dig för att kunna arbeta i musikbranschen genom att lära dig musikprogram på dator samt inspelnings- och ljudteknik.

Utöver det musikaliska får du breda tekniska kunskaper, bland annat i hur man arbetar professionellt med programmen Logic och ProTools. Ämnet Inspelningsteknik omfattar inspelning av sång och instrument med hjälp av olika tekniker och i olika situationer. Ljudteknik ger dig kunskaper om ljud och akustik, och i kursen PA-teknik får du lära dig hur du arbetar praktiskt med liveljud och även hur man jobbar med ljussättning.

För att bli en kreativ songwriter behöver du träna din förmåga att formulera dig och skriva bra låttexter. Du kommer delta i cowritingprojekt där du tillsammans med övriga deltagare undersöker vilka möjligheter och begränsningar det finns när du skapar musik tillsammans med andra.

Fördjupning år 2
Under år 2 arbetar vi på samma sätt som ett produktionsbolag, med alla de arbetsuppgifter som ingår i ett riktigt bolag. Under utbildningen lär du dig hantverket, men får också affärsmässiga kunskaper som är värdefulla. På så sätt lär du dig hela processen - från idé till färdig produkt. Du får en helhetsutbildning som omfattar hantverket, branschkännedom och mentorskapsprogram. Men också praktik i arbetslivet där du får stora möjligheter att knyta branschkontakter.

Du som redan har avancerade förkunskaper och vill gå vidare till en yrkesutbildning som ger djupgående kunskaper om musik- och ljudproducentens roll kan söka direkt till Musikproducent år 2.

Under ledning av våra professionella pedagoger, som alla är yrkesverksamma musiker av toppklass, kommer du att få verktyg som gör dig till en mångsidig och skicklig musikproducent och låtskrivare.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. På musikproducentutbildningarna har vi tillgång till flera musikstudios med kontrollrum, ett musikredigeringsrum, en pianostudio och flera musikteorisalar.

Framtiden för våra studerande

Många av våra tidigare studerande har blivit verksamma musiker i branschen och kursplanen innehåller även ämnet branschkunskap där du får träffa yrkesverksamma musiker, skivbolagsanställda, boknings- och managementbolag. När du har avslutat år 2 är du väl förberedd för att kunna söka vidare till Musikhögskolor och/eller gå vidare i musikbranschen.

Våra samarbeten

I Kulturamahuset finns också andra musikutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna. En stor fördel då du får möjlighet att praktisera dina nyvunna kunskaper på alla de hundratals produktioner som görs under ett läsår på Kulturama!

Ansökan och antagningsprov

Audition/intervju
När du skrivit in dig som sökande, ska du lämna in din ansökan och då får du information om digital audition. Du skickar en länk till ditt digitala prov och du bokar också din intervjutid som sker på distans.

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

Ett eget musikskapande med en musikalisk bakgrund i valfri genre, samt grundläggande kunskaper om arbete i inspelningsstudio. Grundläggande datorvana.

Studiemedel

Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom avdelning A3, där studiemedelskvoten är på gymnasial nivå och där du har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor.
Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.

Läs mer på csn.se

Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för att till största delen finansiera din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften.

Finansiering och delbetalning

Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.

Läs mer om finansiering

Kontaktpersoner

Aleks Brdarski
Bitr. rektor
010-157 63 55
aleks.brdarski@kulturama.se

Lotta Schönning
Administratör
010-157 64 13
lotta.schonning@kulturama.se

Våra utbildningar

Läs vidare om "Film"

Film

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Läs mer!

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Kulturamas fotoutbildningar utvecklar ett kreativt, personligt bildspråk inom konstfotografi, dokumentärbild eller kommersiellt fotografi. Läs mer!

Foto
Läs vidare om "Musiker"

Musiker

Kulturamas musikerutbildningar är för dig som vill utvecklas till en mångsidig, skicklig musiker / artist och förbereda dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!

Musiker
Läs vidare om "Opera"

Opera

På Kulturamas operautbildningar får du utveckla din egen unika personlighet som sångare med några av landets främsta operasångare, pianister och regissörer. Läs mer!

Opera