Klassisk sång studerande kvinna håller i sångtext

Sång – klassisk & musikal, heltid

Information

Utbildningens namn

Sång - klassisk & musikal, heltid

Nivå

Yrkes- och högskoleförberedande

Studietider

22 augusti 2022 - 9 juni 2023

Omfattning

40 veckor, 2 terminer

Studietakt

100% heltid

Avgift

46 900 kr/termin

Sista ansökningsdag

20 mars 2022

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och står under statlig tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Kulturamas utbildning Sång – klassisk & musikal på heltid riktar sig till dig som vill utveckla din röst och sångteknik inom klassiskt och musikalrepertoar. Här skapar du en stabil bas för dina framtida studier och yrkesdrömmar inom musikal legit och klassisk sång.

På Kulturamas Sångutbildning – klassisk & musikal får du arbeta med de verktyg som utvecklar dig till en mer tekniskt kompetent sångare. Du kanske har tagit sånglektioner privat eller sjungit i kör och vill nu utvecklas solistiskt. Eller så kanske du har gått en sångutbildning eller arbetat ett tag och känner behov att stärka din sångteknik. Utbildningen är också för dig som gått estetiskt gymnasium och som nu vill stärka din sångteknik.

Här får du verktyg för en framtid som sångare och vi lägger också stor vikt vid din möjlighet att utvecklas som person och artist. Detta sker dels i mötet med våra lärare men också med dina klasskamrater. Du medverkar vid flera konserter och uppspel både på Kulturama samt i och runtom i Stockholm. Utbildningen är en del av Kulturamas Operastudio och eleverna medverkar som kör i deras operauppsättningar. Detta ger dig en god erfarenhet av scenframträdande och att få arbeta tillsammans med en regissör i en operaproduktion.

Utbildningens innehåll

Utbildningsplan Sång - klassisk & musikal 2021/2022

Exempel på schema

Vår undervisning

Du får de viktigaste verktygen för att söka dig vidare mot en framtid som sångare. Under utbildningen kommer du få arbeta med sångteknik, instudering med pianist, interpretation inom olika genrer, brukspiano, musikteori och ensemblesång samt scenträning som inkluderar skådespelarträning.

Alla våra lärare och musiker har en lång pedagogisk erfarenhet och är välutbildade inom klassiskt och musikal. Du kommer med andra ord att få en högt kvalificerad undervisning och personlig coachning som gör att du kommer att utvecklas utifrån dina egna förutsättningar.

Produktioner

Under läsåret arrangeras romans-, musikal- och kyrkokonserter, och inte minst ett årligt sceniskt projekt där du ges möjlighet att även sjunga opera. Vissa produktioner sker utanför Kulturamahuset runt om i Stockholm.

Ändamålsenliga lokaler

Kulturamahuset inrymmer 12 000 kvm specialanpassade lektionssalar för de olika konstnärliga inriktningar som här finns samlade under samma tak. För våra studerande på Sång – klassiskt & musikal har vi sex sångsalar, en körsal och tio övningsrum för musik och sång till förfogande.

Det finns totalt fem scener kompletta med professionellt ljus- och ljudutrustning. De är av olika storlekar där den största har sittplatser för drygt 240 personer.

Framtiden för våra studerande

Efter avslutat läsår har du kunskaper för att söka vidare till Kulturamas operautbildning på Stockholm Operastudio, Kulturamas Musikalartistutbildning eller till andra högre sångutbildningar i Sverige eller utomlands. Vissa väljer att påbörja sin yrkesbana som sångare eller sångpedagog medan andra går tillbaka till sitt yrkesliv som musikalartist med en stärkt sångteknik och tryggare grund att stå på.

Våra samarbeten

I Kulturamahuset finns också andra musikutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna.

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag
20 mars 2022.

Audition/intervju
Audition kommer hållas i Kulturamahuset under vecka 12.
Instruktioner för sökande till Sång - klassisk & musikal:

  • Sökande till Sång- klassisk & musikal förbereder två sånger efter eget val ur valfri genre.
  • Juryn kommer också göra en kortare intervju där även du får ställa frågor.

Ta med dig noter till provet. Pianist finns på plats.
Mer utförliga instruktioner får du när du anmäler dig på vår ansökningsportal.

Förkunskaper och behörighet

Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

Du kan ha tagit sånglektioner, sjungit i kör eller på annat sätt börjat utveckla din röst. Här får möjligheten att utveckla och stabilisera din sång.

Kan du läsa noter är det en fördel, men inte ett krav.

Studiemedel

Kulturamas utbildningar är eftergymnasiala men är i CSN placerade inom avdelning A3, där studiemedelskvoten är på gymnasial nivå och där du vanligtvis har rätt till fyra terminers studielån eller max 80 veckor. Studiemedel på Kulturama belastar därför inte din högskole-/universitetskvot.

Läs mer på csn.se

Hos CSN han du också söka Merkostnadslån för att till största delen finansiera din studieavgift. Merkostnadslånet ska endast användas till att betala utbildningsavgiften.

Finansiering och delbetalning

Kulturama Konstnärliga Utbildningar har ett samarbete med Human Finans (Svea Ekonomi), vilket innebär att du kan ansöka om ett lån till din linjefaktura.

Läs mer om finansiering

Kontaktpersoner

Ylva Nordin
Rektor Kulturama Utbildningar
010-157 63 69
ylva.nordin@kulturama.se

Eva Österberg
Konstnärlig ledare
073-376 19 10
eva.osterberg@kulturama.se

Våra utbildningar

Läs vidare om "Film"

Film

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Läs mer!

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Kulturamas fotoutbildningar utvecklar ett kreativt, personligt bildspråk inom konstfotografi, dokumentärbild eller kommersiellt fotografi. Läs mer!

Foto
Läs vidare om "Musiker"

Musiker

Kulturamas musikerutbildningar är för dig som vill utvecklas till en mångsidig, skicklig musiker / artist och förbereda dig för en framtid i musikbranschen. Läs mer!

Musiker
Läs vidare om "Opera"

Opera

På Kulturamas operautbildningar får du utveckla din egen unika personlighet som sångare med några av landets främsta operasångare, pianister och regissörer. Läs mer!

Opera