Teater och film - Method Acting

Information

Nivå
Avancerad
Ålder
Vuxen 18+
Lärare
Catarina Vesterlund
Startdatum
18 september 2023
Dag och tid
Måndagar 18:00-21:00
Antal tillfällen
10 st
Plats
Kulturama teatersalar
Virkesvägen 21
Nummer
25165
Avgift
2 950 kr

Få platser kvar

I Method Acting arbetar vi med närvaro, koncentration, inlevelse och äkthet. Och du använder dig av både sinnen, minnen, tankar och känslor i skådespelandet oavsett om det är inom film och teater.

Om kursen

Innehåll och Mål

Skådespelarteknik för film och teater med utgångspunkt i den amerikanske teaterpedagogen Lee Strasbergs Method Acting (en av många tekniker som vuxit fram som en tolkning av Konstantin Stanislavskijs arbetssätt). Kännetecknande för metoden är skådespelarens inre arbete med närvaro, koncentration, inlevelse och äkthet. Tanken är att använda hela sig själv i skådespelandet med sinnen, minnen, tankar och känslor. Många av USA:s mest namnkunniga skådespelare har haft "The Method" som utgångspunkt för sitt arbete, som Al Pacino, Anne Bancroft, Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Marlon Brando och många, många fler.

Upplägg

I Method Acting börjar vi med avspännings-, koncentrations- och sinnesövningar för att öka inspiration, närvaro och äkthet på scenen. Vi integrerar övningarna i arbetet med scenframställning, där vi testar olika sceniska idéer med fokus på skådespelarens förberedelse och inre arbete. Du får räkna med en del hemuppgifter mellan kurstillfällena. 

Förkunskaper

Du bör ha gått någon teaterkurs tidigare, minst en termin, eller ha motsvarande erfarenhet av att stå på scen eller medverka i film. Du arbetar utifrån dina egna förutsättningar, på individuell nivå, och kan stanna många terminer i samma grupp. Passar både dig som inte tidigare har erfarenhet av Method Acting och dig som vill fördjupa dina kunskaper i metoden.

Kursledare

Cacki (Catarina) Westerlund är skådespelare, regissör och teaterlärare. Hon har bla en fil.mag. i Teatervetenskap och är dessutom utbildad i Ebba Nilsdotters röstteknik. Läs mer om Cacki och våra andra ledare här.

Alla våra kursledare genomgår Kulturamas och Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial

Ingen kostnad för material tillkommer.  

Utvecklingsmöjligheter

På Kulturama hittar många spännande kurser och workshops för dig som vill utvecklas mer, exempelvis Monolog och Filmskådespeleri. Vi erbjuder också en en heltidsutbildning i teater för vuxna.

Bra att veta

Bär bekväma kläder, och var beredd på att få hemuppgifter mellan gångerna.
Uppehåll för lov v44.

Som deltagare hos oss på Kulturama har du rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln samt Dance & Gymshopen.

 


 

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Välj kursområde

Läs vidare om "Dans"

Dans

Hitta din favorit bland våra alla våra danskurser, spännande workshops, fortbildningar och sommarkurser.

Dans
Läs vidare om "Film"

Film

Älskar du film och brinner för att berätta i rörliga bilder? Då ska du kika närmare på våra filmkurser. Här hittar du allt manuskurser till redigering.

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Vill du utveckla ditt bildsinne och förmåga att använda kameran som verktyg i ditt skapande? Då ska du kika närmare på våra fotokurser. Hos oss hittar du fotokurser inom en mängd olika ämnen. Från fotografering till digitalfoto, bildbehandling, konstfoto och mycket mer. Och vi har kurser för både ungdomar och vuxna, nybörjare och fortsättare.

Foto
Läs vidare om "Musik"

Musik

Man kan alltid lära sig att spela ett nytt instrument, oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Vissa instrument är enkla att lära sig, medan andra kräver mer övning. På våra populära musikkurser finns allt från workshops till grupp- och enskild undervisning. Vem vet, kanske bildar du ett band med dina nya kurskompisar?

Musik
Läs vidare om "Musikproduktion"

Musikproduktion

Är du intresserad av att lära dig mer om hur man producerar musik? Då är våra kurser i musikproduktion ett hett tips. Vi har kurser inom allt från ljud- och inspelningsteknik, Logic Pro X och GarageBand. Om du är intresserad av komposition och låtskrivande ska du titta närmare på våra låtskrivarkurser. Vi har även kurser som kombinerar musikproduktion och låtskrivande.

Musikproduktion
Läs vidare om "Sång"

Sång

Vill du utforska din rösts möjligheter, eller fokusera på en viss sånggenre? Hos oss på Kulturama finns det många olika genrer att utforska, oavsett om du vill prova på eller fördjupa dig inom en särskild sångstil. Vi har något för alla oavsett om du är barn eller vuxen. Du har även valmöjligheten att gå kurser i enskild sång eller körsång, på kvällar eller helger.

Sång
Läs vidare om "Teater"

Teater

Drömmer du om en framtid som skådespelare inom film eller teater eller vill du förbereda dig inför en audition? Eller vill du kanske utmana dig själv med en lekfull nybörjarkurs i teater? Då är du välkommen till oss på Kulturama!

Teater

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang