Verktyg att stimulera elevers skapande av låttexter

Information

Nivå
Fortbildning och kompetensutveckling
Ålder
20-70 år
Lärare
Josefin Falthin
Startdatum
31 oktober 2023
Dag och tid
Tisdag 09:00-17:00
Antal tillfällen
1 st
Plats
Kulturama, hammarby sjöstad
Virkesvägen 21
Nummer
76904
Avgift
2 369 kr
För dig som jobbar med elever på gymnasiet eller i grundskolans högre åldrar. Kursen ger verktyg och tips för att stimulera elevers skrivande av låttexter. Under kursen får du pröva metoder och övningar som du lätt kan använda för elever som både är vana att skriva låttexter eller inte har skrivit förut.

Om kursen

Vilka riktar sig kursen till?

Kursen riktar sig till lärare i musik, svenska eller engelska i årskurs 7–9 och gymnasiet.

Kursbeskrivning

Kursen erbjuder metodik, övningar och tips för att skriva låttexter. Vi går igenom olika sätt att komma igång och skapa låttexter med elever, hur man kan arbeta praktiskt med låttexters uppbyggnad i form och innehåll samt hur man kan stödja och hjälpa eleverna vidare om de kör fast med textskrivande. Kursen innehåller enkla och roliga övningar i fritt skrivande, gestaltning, rim och rimflätning, retoriska grepp och bildspråk.

Varför ska jag som lärare gå den här kursen?

Låtskrivande blir ett nytt ämne i gymnasiet från och med 2025 med stor viktning på textinnehåll. I grundskolan ingår musikskapande i kursplanen för musik i alla stadier. Musiklärare har ofta gedigna verktyg för elevers musikskapande. Många musiklärare saknar däremot metodik för att stödja elever i att skriva låttext samtidigt som mycket av den musik elever vill skriva innehåller låttext.
Att skriva låtar med musik och text är ett gyllene tillfälle att samverka mellan ämnena svenska och musik eller engelska och musik. Eleverna ges möjlighet att träna samspelet mellan ord och ljud. Textens uppbyggnad och rytm, berättelsens innehåll och budskap samt talesätt, klichéer och retoriska grepp är möjliga aspekter att fokusera på i produktionen av lyrik till musik.

Lärare

Josefin Falthin är utbildad musiklärare och tonsättare med lång erfarenhet av att undervisa i Songwriting och är verksam som låtskrivare. Josefin är utbildad vid Musikhögskolan i Piteå, University of North Texas och Kungliga Musikhögskolan. Josefin arbetar även vid musikpedagogutbildningen på Stockholms Musikpedagogiska Institut, bl.a. som inriktningsansvarig för kulturskolepedagog i musikskapande.

Datum och kursens upplägg

Kursen ges tisdag 31 oktober i Kulturamahuset, Virkesvägen 21, Hammarby Sjöstad, Stockholm. Morgonkaffe, fika på förmiddag och eftermiddag samt lunch på restaurang Niklas & Friends ingår i priset. Start för dagen kl. 09.00 och avslut kl. 17.00. 

Pris och anmälan

Kursen kostar 1895 kr + moms och inkluderar fika och lunch. Obs! endast 12 platser finns på kursen varför tidig anmälan rekommenderas. Anmäl dig senast 17/10.

En del av studieförbundet Medborgarskolan

Välj kursområde

Läs vidare om "Dans"

Dans

Hitta din favorit bland våra alla våra danskurser, spännande workshops, fortbildningar och sommarkurser.

Dans
Läs vidare om "Film"

Film

Älskar du film och brinner för att berätta i rörliga bilder? Då ska du kika närmare på våra filmkurser. Här hittar du allt manuskurser till redigering.

Film
Läs vidare om "Foto"

Foto

Vill du utveckla ditt bildsinne och förmåga att använda kameran som verktyg i ditt skapande? Då ska du kika närmare på våra fotokurser. Hos oss hittar du fotokurser inom en mängd olika ämnen. Från fotografering till digitalfoto, bildbehandling, konstfoto och mycket mer. Och vi har kurser för både ungdomar och vuxna, nybörjare och fortsättare.

Foto
Läs vidare om "Musik"

Musik

Man kan alltid lära sig att spela ett nytt instrument, oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Vissa instrument är enkla att lära sig, medan andra kräver mer övning. På våra populära musikkurser finns allt från workshops till grupp- och enskild undervisning. Vem vet, kanske bildar du ett band med dina nya kurskompisar?

Musik
Läs vidare om "Musikproduktion"

Musikproduktion

Är du intresserad av att lära dig mer om hur man producerar musik? Då är våra kurser i musikproduktion ett hett tips. Vi har kurser inom allt från ljud- och inspelningsteknik, Logic Pro X och GarageBand. Om du är intresserad av komposition och låtskrivande ska du titta närmare på våra låtskrivarkurser. Vi har även kurser som kombinerar musikproduktion och låtskrivande.

Musikproduktion
Läs vidare om "Sång"

Sång

Vill du utforska din rösts möjligheter, eller fokusera på en viss sånggenre? Hos oss på Kulturama finns det många olika genrer att utforska, oavsett om du vill prova på eller fördjupa dig inom en särskild sångstil. Vi har något för alla oavsett om du är barn eller vuxen. Du har även valmöjligheten att gå kurser i enskild sång eller körsång, på kvällar eller helger.

Sång
Läs vidare om "Teater"

Teater

Drömmer du om en framtid som skådespelare inom film eller teater eller vill du förbereda dig inför en audition? Eller vill du kanske utmana dig själv med en lekfull nybörjarkurs i teater? Då är du välkommen till oss på Kulturama!

Teater

Se våra studerande uppträda live!

Kommande evenemang