Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Filmutbildningen är upplagd utifrån hur det ser ut i branschen

Yana Martsynkevych har gått Kulturama Filmskola och studerar nu filmregi på STDH (Stockholms Dramatiska högskola) i Stockholm.

Yana Martsynkevych Film Utbildning (liten bild)

Berätta, varför valde du att utbilda dig just på Kulturama?

Jag tyckte Kulturama hade allt att erbjuda för att man ska kunna lära sig grunderna inom filmskapande, både praktiskt och teoretiskt. Längden på filmutbildningen kändes precis lagom för att skapa sig en stabil grund och kunna ta nästa steg med lite mer kött på benen.

Vad var det bästa med filmutbildningen tycker du?

Det bästa var hur realistiska våra processer var jämfört med hur det ser ut i branschen. Varje steg man lärde sig på Kulturama - allt från manus, förproduktion till postproduktion - är precis det man på ett eller annat sätt kommer handskas med i yrkeslivet. Dock finns det en betydelsefull skillnad: man har lyxen att experimentera och göra fel.

Vi fick också bra träning i samarbetsprocesser och förståelse för varandras roller, eftersom vi även fick grundkunskap i allas områden. Vill man bli regissör till exempel, är det oftast bra att kunna någonting om allt.

Jag rekommenderar Kulturamas filmutbildning starkt. Det var en de mest utvecklande perioderna i mitt liv. Utbildningen är lika mycket en upptäcksresa inom sig själv som den är i andra. Jag hittade fantastiska vänner på skolan och vissa samarbeten från Kulturamatiden håller än idag.

Vad hade du för förväntningar innan du började skolan?

Jag förväntade mig bra lektioner, engagerade lärare och framförallt möjlighet att göra film. Alla dessa områden levde helt och hållet upp till mina förväntningar.

Berätta lite om vad du gör just nu?

Just nu går jag Kandidatutbildning i Filmregi på STDH (Stockholms Dramatiska Högskola).

Har du något spännande projekt i pipeline som du kan berätta om?

Jag har ganska mycket i nuläget, både i skolan och på sidan av, men det projektet som är min absoluta darling, är en personlig kortfilm om sorgen av att förlora en närstående person. Filmen är inspelad i Italien, i ett mini-team av människor som på olika sätt har upplevt omskakande erfarenheter av att mista någon. Vi försökte med den här filmen att utforska ett ljusare perspektiv på den eviga frågan om liv och död.

Har du något tips till de som vill söka till Kulturamas filmutbildning och sedan söka sig vidare till STDH?

Mina tips är att inte underskatta teamwork, och lära sig att bli bra på att jobba med andra människor. Det är det första som omprövas när man söker vidare utbildning eller jobb inom film.

Oavsett alla de olika verktyg man kan få på Kulturama, gäller även klassikern - vad du gör av din utbildning. Lärarna, lokaler och utrustning är där för att hjälpa dig. Vi sov till exempel på skolan inför deadlines och redovisningar, och gjorde sådana galna saker som att spela in en novellfilm i Ukraina. Det är bäst att man inser från början att det kommer krävas mycket jobb och engagemang för att lyckas med filmskapande som når ut. Men med det sagt, är det också viktigt i allt jobb att lära sig ta ett steg i taget, för att ett välfungerande privatliv gör att vi får energi att fortsätta jobba.

Jag vill också gärna tipsa om vikten av att skaffa sig livserfarenheter, läsa, resa, intressera sig genuint för människor, och sist men inte minst - ha mod. Våga utmana sig själv och de berättelser ni berättar. Och ha det så kul!