Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Sofia började Klassiska sångutbildningen och gick vidare till Operautbildningen

Sofia Nesje Enger kommer ursprungligen från Norge men flyttade till Sverige för att börja på Kulturama och Stockholm Operastudio. Först valde hon att studera vid Klassiska sångutbildningen och därefter sökte hon - och kom in - på Operautbildningen.

Sofia Nesje Enger Klassisk sång Opera Utbildning

Hur kom det sig att du valde att söka den Klassiska sångutbildningen på just Kulturama?

Jag hittade Kulturama när jag gick på Folkhögskola i Norge, och jag tyckte väldigt mycket om undervisningsformen på folkhögskolan, där jag upplevde att förhållandet mellan lärare och elev var mer ”jämställt”. Man samarbetar tillsammans om hur man uppnår bästa resultat och ställer krav på hur hårt man ska jobba. Jag märkte att jag utvecklades väldigt bra av det arbetssättet. Så därför ville jag gärna gå en utbildning i klassisk sång på en skola som undervisade på samma sätt. När jag hittade Kulturamas Klassiska sångutbildning tyckte jag att det verkade motsvara vad jag var ute efter. Så jag sökte, kom in och var väldigt nöjd med utbildningen! Efter det sökte jag till Opera 1 (första året vid Stockholm Operastudio/Kulturama, red. anm) och där går jag nu.

Vad är det som är bra med sångutbildningarna?

Vi blir skolade i väldigt många bra saker. Det är ett väldigt stort fokus på hur man ska förmedla och utrycka sig i opera. Mycket skådespelarteknik och scenspråk, men också ett stort fokus på sångteknik och interpretation. Stora delar av sångundervisningen sker också i masterclassform, vilket har bidragit till att vi i klassen är väldigt trygga med varandra. Gruppen står i fokus och man jobbar bra ihop. Vi får också mycket erfarenhet av att stå framför en publik. Våra lärare inkluderar och engagerar oss studerande både i undervisningen och i alla produktioner, man får ett ansvar som man har lust att ta.

Vad hade du för förväntningar på Klassiska sångutbildningen?

Jag hade först och främst förväntningar på att bli bättre sångtekniskt och förbättra mig sceniskt och i mitt uttryck. Jag ville också få en bättre inblick i vad klassisk sång och opera faktiskt innebär. Kulturama har motsvarat alla dessa förväntningar väldigt bra! Så bra att jag valde att söka till Opera 1, den utbildning jag går nu!

Ja, berätta vad gör du nu?

Just nu går jag Opera 1 och många i klassen vill söka till högskolor och vidareutbildningar i opera. Så för tillfället är det mycket förberedelser inför auditions. Annars jobbar vi med flera små projekt bland annat i skådespelarträning och recitativ. Vi väntar också på att få veta vilka operor vi ska sätta upp som slutproduktioner och på att få komma igång med det arbetet.

Har du något spännande projekt framöver som du kan berätta om?

Framför allt ser jag fram emot vårens produktioner, då hela Operastudion samarbetar och gör fyra operor på Årsta teater. Det ska bli väldigt roligt och utmanande.

Till sist,vad vill du säga till den som funderar på att söka hit?

Jag tror att det är väldigt viktigt att göra något som får dig att gå upp på morgonen och se fram emot det du ska göra. Det låter väldigt klyschigt, men jag tror att man mår bra av att få göra det man brinner för. Även om det betyder långa dagar, mycket ansvar, hårt jobb och 100% närvaro i det man gör.