Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Man lär sig något nytt och utvecklas när man spelar tillsammans

Första året på Kulturama satt jag nästan varenda minut och övade i övningsrummet. Jag trodde inte att jag kunde spela tillsammans med andra personer. Att repa ett helt år som jag gjorde är inte så bra. Visserligen får man en bra teknik men missar hela biten av nätverkande.

Under andra året blev jag mindre blyg och mer bekväm på skolan.

Jag började umgås mer med klasskamraterna även på fritiden. Mitt fokus under andra året hamnade på mer nätverkande, att skapa band och jamma tillsammans med andra. Jag upptäckte att det är otroligt viktigt att få utbyta idéer med andra musiker, möta nya förhållningssätt till musiken, uppleva deras tajming och känsla. Man lär sig något nytt och utvecklas varje gång man spelar tillsammans.

Jag läste musikerutbildningen år 1 och yrkeslinjen för musiker år 2 på Kulturama. Lärarna på Kulturama består av Sveriges elit utav frilansmusiker. Det blir en annan undervisning när läraren spelar professionellt själv jämfört med en som är enbart musiklärare. Under året spelar lärarna ofta ute, vi kollade på dem varje gång, blev inspirerade, och ville öva ännu mer.

Efter Kulturama

Efter musikerutbildning på Kulturama deltog jag i tävlingen World Championship of Performing Art som anordnas årligen och har finalen i Los Angeles. Tävlingen börjar med en audition i Sverige där totalt deltog 3500 personer i olika kategorier och åldersgrupper. Jag vann min kategori i Sverige och fick åka till finalen i Los Angeles. Finalveckan i Los Angeles gav mig otroligt mycket. Det är en grym erfarenhet att stå inför en jury bestående av de främsta från musikbranschen, att lära sig hantera sin nervositet och prestera under press. Jag deltog i tre olika kategorier, vann guld i två av ett silver. Jag blev World Champion i jazzkategorin dvs vinnare över alla åldersgrupper.

När jag nu ser tillbaka inser jag att jag har Kulturama att tacka för allt, att det gick bra på tävlingen, och att jag numera kan arbeta och livnära mig som musiker. Kulturama har gett mig ett extremt bra nätverk. Och hela musikbranschen handlar om det. Jag är extremt nöjd med lärarna som är väldigt kompetenta och har massor av kontakter. Genom att de själva är musiker vet de vad de snackar om. De har själva applicerat de kunskaper de lär ut vilket ger äkthet och pondus.

Utbildningen gav mig en total fördjupning inom hela musikområdet, ensemblespel, gitarrspel, branschkunskap, teori m.m. Jag har lärt mig kämpa, att ha disciplin och öva, och alla delarna behövs för att kunna fungera som musiker. Tiden på Kulturama, där jag fick mitt nätverk, var verkligen värd varenda spänn.