Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Spela gitarr i grupp! Vi mötte kursdeltagare Christer Fernström

Christer var en av deltagarna på kursen ”elgitarr i grupp” med Anastasios Spiliotopoulus, även kallad Tassos.

Hej Christer, berätta om gitarrduon du ingår i. Hur länge har ni spelat ihop och vad har ni för repertoar?

Oscar och jag är bekanta sedan vi gick en gitarrkurs i gypsy guitar ihop. Själv har jag en bakgrund i gammal rock och klassisk gitarr och Oscar har spelat mycket pop, punk och progg. Någon särskild repertoar har vi inte när vi träffas hos Tassos, utan inriktningen är mycket musikteori, skalövningar och grunderna i improvisation.

Varför gitarr?

Bra fråga. När jag var ung var det populärt med dragspel. Min mamma ville att jag skulle spela på ett sådant - med fluga och vit skjorta! Sen surrade hon om piano men jag lyckades värja mig tills rocken kom 1957, Elvis och Tommy. Då fick jag en gitarr och sen har det blivit så. Jag älskade den från första stund. Den var ouppnåelig. Mina gamla gitarrer har hållit längre än mina flickvänner och fruar. ”The guitars never quarrel, drink gin, drain Your money or cheat around with other men.”

Vad är det som gör Tassos till en bra lärare?

Vi ska vara mycket glada över att vi fått en så fantastisk förmåga till Sverige som Tassos. Han har lång erfarenhet av gitarr och en gedigen utbildning från en av världens bästa skolor, The Guildhall School i London. Han har stora kunskaper om musik och musikteori samt ett glänsande virtuost gitarrspel. Musikteorin är viktig för förståelse av improvisation och harmonilära.

Vad vill du säga till den som funderar på att börja spela gitarr?

När man blir äldre är det ofta svårt att lära sig ett nytt instrument. Motoriken och neurologin hänger inte med. Men det är ofta lätt att ta upp något man gjort i yngre dagar. Har man spelat gitarr i skolan och i tonåren går det snabbt att komma igång och utvecklas. ”Gör det”, skulle jag säga!

Kommer man att kunna lyssna på er någonstans framöver?

Nja, det tror jag inte. Det är inte vår målsättning just nu. Vi blir inga proffs som Tassos. Men kanske på en ”öppen scen” någonstans, som Lilla Wien på Swedenborgsgatan i Stockholm.