Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Sara på fotolinjen vill jobba med dokumentärfotografi

Berätta hur kom det sig att du sökte till estetiska programmet på Kulturama Gymnasium?

Det var min storebror som tipsade mig. Jag visste faktiskt inte att det fanns fotoutbildning på Kulturama, utan trodde mest att de var de som vill ägna sig åt musik och teater som gick här. Men redan första gången jag kom hit fick jag en speciell känsla: Här ville jag gå, det bara kändes rätt på en gång! Sedan tänkte jag också att det blir spännande att komma till stan. För jag har alltid gått i skolor som inte ligger längre än en kvart från där jag bor.

Hur var det då sedan när du började, var det annorlunda jämfört med dina tidigare skolor?

Förutom att jag fick längre resväg och fick lära mig alla tunnelbanelinjer, funderade jag en del på om jag skulle få många frågor om slöjan. Men när jag väl kom hit var det faktiskt ingen som frågade mig om den. Här behöver man inte bry sig om vad man har på sig, för alla har sin stil. Jag vet inte, kanske är esteter mer accepterande, öppna på något sätt.

Ditt fotointresse, var kommer det ifrån?

Det började redan när jag var 13-14 år. Det hängde dokumentärfoton på väggarna hemma hos min storebror och när jag såg dem tänkte jag - sådana där bilder vill jag också ta! Så småningom köpte jag en liten kamera, du vet en sådan där liten som man har när man är på semester. Jag och en kompis, som också var fotointresserad, började ta bilder i området där vi bodde och efter har det bara fortsatt och jag har insett att foto, det är någonting för mig.

Är det dokumentärfotografi du vill ägna dig åt?

Ja, det är det. När jag började på Kulturama var jag öppen för allt och ville testa på olika genrer. Men någon gång i slutet av ettan kände jag att det var just dokumentärfotografi som jag känner mig mest bekväm med. Jag har även filmat lite på fritiden och även då har det varit dokumentärt material, så jag har tänkt att det är min grej. Det är inte så mycket fantasi utan jag vill fånga ”in the moment”. Jag vill att det ska vara på riktigt.

Vad tycker du har varit mest överraskande med att gå på Kulturama?

Då tänker jag nog på alla som går här, på avslutningarna som jag alltid ser fram emot för då får man verkligen se vilken talang alla har här inom musik, teater och film. Jag tänker också på att vi på foto får hänga våra bilder på skolans väggar och ha vernissage och den där känslan, när vi ska hänga upp någonting, den gör mig alltid så exalterad. Det finns så mycket talang här på Kulturama och det är jätteroligt att alla får visa vad de går för. Jag tycker om att folk går runt här och sjunger, att en musiker kan sitta och spela gitarr och att man kan höra någon på andra sidan väggen spela piano. Det är härligt! Det påminner mig om att jag går på en estetisk skola och jag skulle inte kunna tänka mig att ha gått någon annanstans än just här på Kulturama och på den estetiska linjen med inriktning på foto.