Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Intervju med Rasmus Svärdström, som går andra året på Kulturama Gymnasium profil Dans

Eftersom jag vet att jag får dansa och göra det jag brinner för på skoltid har gymnasietiden känts mycket lättare, säger Rasmus. Dessutom tycker han att det är roligt att de flesta lärare som undervisar i teoretiska ämnen på Kulturama också har en estetisk bakgrund.

Vad minns du från din audition när du sökte till Kulturama?

Jag minns att jag satt utanför danssalen och var jättenervös eftersom det var min första audition och jag hade väldigt dålig koll på hur en sådan gick till. Men när vi kom in i salen så släppte nervositeten nästan helt på en gång och jag kände mig bara fokuserad på själva dansandet och tyckte det var superkul! Jag hade inte föreställt mig att en audition skulle vara så kul!

Vilken inriktning av dans är du mest intresserad av?

Hiphop är den genre som jag dansat längst och brinner allra mest för.

Hur är det att studera på Kulturama?

Jag tycker att det är kul att gå på Kulturama. Den ”estetiska stämningen” gör att det blir en mycket trevligare miljö, där alla verkligen får vara sig själva utan att någon kollar snett på en eller dömer en. Var du än befinner dig i skolan så finns det alltid estetiska inslag i olika former. Jag tycker också att det är väldigt roligt att de flesta lärare som undervisar i teoretiska ämnen också har en estetisk bakgrund.

Att kombinera dans med teoretiska ämnen vad har det betytt för dig?

För mig har det inneburit att gymnasietiden varit mycket lättare att ta sig igenom. Eftersom jag vet att jag får dansa och göra det jag brinner för på skoltid, får jag ork att ta mig igenom gymnasiet. För mig är den estetiska biten väldigt viktig så för alla skoltrötta, konstnärliga människor kan jag absolut rekommendera ett estetprogram, för det kommer underlätta skoltiden och få en att orka med resten också!

Vad vill du göra efter gymnasiet?

Efter gymnasiet vill jag fortsätta med det jag brinner för, dans! Jag vill utbilda mig inom dans och framförallt hiphop. Jag har planer på att söka in på en folkhögskola där dansen kommer vara helt i fokus och efter det vill jag fortsätta jobba med dans och drömmen är såklart att kunna försörja mig på det!

Hur är det att vara manlig dansare?

Frågan kring att det är fler tjejer än killar som dansar, kommer ofta upp. Jag tror tyvärr att det beror på machokulturen vi lever i som får många unga pojkar att inte våga satsa på dansen, åtminstone runt om i småstäderna. Jag som har flyttat till Stockholm från en väldigt liten ort märker jättestor skillnad kring detta. I de flesta småstäder är det inte alls lika accepterat att som kille dansa p.g.a. machokulturen. Det finns många gånger annorlunda värderingar och åsikter i mindre städer, som inte kommit lika långt i utvecklingen kring acceptans som de större städerna. Jag känner själv flera killar som fått höra att ”dans är för tjejer” men tack och lov har de stått upp för sina drömmar och fortsatt dansa. Jag tycker det är jätteviktigt att flera vågar köra sitt race och att denna machokultur försvinner på alla håll, inte bara från dansen.

Själv har jag haft turen att hela tiden ha mina föräldrar och vänner kring mig som stöttat och peppat mig att fortsätta med dansen och jag tror att det är väldigt viktigt att alla har någon som stöttar en, vad man än satsar på.

Till sist. Har du något tips till den som funderar på att söka till Kulturama?

Vill du utveckla din konstnärliga/estetiska sida så tveka inte! Linjerna är högskoleförberedande och det finns fler kurser att välja till, som individuella val i tvåan och trean, om någon kurs du behöver inför högskolan inte ligger med i kursplanen. Så är du sugen på att söka till Kulturama så KÖR! Skolan är underbar, likaså lärarna och eleverna!