Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Rebecca gick musikallinjen och studerade vidare till sjuksköterska

Med estetiska programmet finns flera vägar öppna för fortsatta studier. Den tidigare eleven Rebecca Davidsson berättar om sina erfarenheter under och efter gymnasieutbildningen.

Rebecca Davidsson Musikalartist Gymnasium (liten bild)

När gick du på Kulturama?

Jag gick på Kulturama Gymnasium mellan år 2012 - 2016. Jag hade ett uppehåll mellan ettan och tvåan då jag åkte på ett utbytesår till USA. När jag kom hem igen började jag med årskursen under.

Vad läste du på Kulturama?

Estetiska programmet, profil Musikalartist

Vad gör du idag?

Jag studerar till sjuksköterska på Mälardalens högskola i Västerås.

Hur kommer det sig att du gör det?

Jag var lite osäker under trean på vad jag ville göra efter studenten men valde mellan att studera vidare direkt till fysioterapeut (sjukgymnast), till sjuksköterska, eller på någon form av estetisk utbildning inom musikal. Jag bestämde mig till slut för att skicka in ansökningar både till fysioterapeutprogrammet och till sjuksköterskeprogrammet. Veckan innan sista deadline ångrade jag mig och tog bort alla ansökningar till fysioterapeut då jag insåg att sjuksköterskeprogrammet är en bredare utbildning med större framtidsutsikter och möjligheter. Jag brinner för att få jobba med andra människor och för att se deras utveckling och lycka plus att jag tycker att människokroppen är fascinerande i sig.

Vad var det bästa med utbildningen på Kulturama?

Det bästa med utbildningen på Kulturama var att jag hade möjligheten att ha en rolig gymnasietid där jag fick syssla med saker som jag tyckte var roliga samtidigt som jag fick en högskolebehörighet. Jag hade möjligheten att läsa kurser i sång, dans, teater musikteori etc… och samtidigt ha möjligheten att under tiden som jag hade roligt i skolan fundera på vad jag ville göra i framtiden. Jag tror att på grund av att jag läste det estetiska program på gymnasiet så vart jag inte lika skoltrött som många av mina andra vänner som gick på teoretiska program. Därför kände jag ett driv efter gymnasiet att börja studera på högskolan på en gång utan att ta en år eller två ledigt efter gymnasiet.

Har du haft nytta av din estetiska utbildning med det du gör nu?

Jag har nytta av det i form av att kunna tolka abstrakta texter, vilket jag har märkt att mina andra kompisar på sjuksköterskeprogrammet har svårt med, samt att kunna leva mig in i andra människors känslor och situationer på ett annat sätt. Jag har dess utom blivit mer utåtriktad och har inga bekymmer med t.ex. muntliga presentationer eller för att prata eller stå framför folk.

Hur skulle du beskriva Kulturama som skola?

Kulturama som skola är väldigt accepterande och öppen för alla människor med olika personligheter och stilar. Man har möjligheten att vara sig själv och behöver inte anpassa sig för att kunna passa in. Det är en skola med lärare som är engagerade i sina ämnen och sina elever och som gör sitt bästa för att se eleverna lyckas. Det är en skola med plats att drömma och våga testa sina vingar men även en plats där man kan misslyckas och få stöttning i det.

Något mer som du vill tillägga?

Jag skulle vilja lägga till att om du läser ett estetiskt program så finns alltid chansen att läsa till teoretiska ämnen så som matte, naturkunskap, språk etc… så har du samma grund som om du hade gått samhälle eller liknande med skillnaden att du samtidigt har fått syssla med det du älskar.

Om jag ska framföra något ytterligare så skulle det nog vara att om du läser denna intervju och antingen håller på att välja vilket gymnasium du ska börja på, eller om du går i trean och ska välja vad du ska göra efter studenten, så våga följa dina drömmar.

Gör någonting som du tycker är roligt och inte alltid det du borde eller måste göra. Du har hela livet framför dig, och om du upptäcker att du har valt fel så är det bara att börja om. Det är något som jag verkligen själv har lärt mig. Jag är 20 år, jag är ung och jag har hela livet på mig. Jag kommer att hinna välja fel och börja om, börja på något nytt och kanske göra färdigt det för att sedan börja med något helt annat. Gör det du brinner för så kommer det bli bra oavsett vad det är.