Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Hilma på fotolinjen väljer analogt i en digital tidsålder

Hilma Hedin går sista året på fotolinjen, estetiska programmet, ett intresse hon fått möjlighet att utveckla under sina år på skolan och nu tycker är roligare än någonsin. Idag fotar hon nästan enbart analogt och har raderat Instagram-appen från sin telefon för att kunna reflektera över vad hon faktiskt tycker om att dokumentera med sin kamera.

Hur kommer det sig att du sökte fotolinjen på Kulturama Gymnasium?

I högstadiet valde jag till bild och form några timmar i veckan, så jag tyckte redan bildmediet var roligt! Från början var tanken att fortsätta samma bana även på gymnasiet men då hade jag börjat fotografera lite och kände att jag ville skifta mitt fokus. Jag hade hört talas om skolan via vänner och lite på internet, så jag gick på öppet hus och när jag fick syn på mörkerrummet var jag fast!

Kulturama Gymnasium är en väldigt snäll skola, man är trevlig mot varandra och det finns många olika karaktärer som alltid är schyssta mot varandra. Det känns unikt!

Varifrån kommer ditt intresse?

Jag har alltid tyckt det är roligt att rita, så intresset började där. När jag var yngre hade jag en vän som hade en kamera vi experimenterade lite med om helgerna och loven. Till slut önskade jag önskade mig en egen kamera och då samlade släkten ihop till en som jag fick i julklapp. Den har jag fortfarande kvar!

Hur har ditt eget fotograferande utvecklats på Kulturama?

De första åren hade vi mer styrda uppgifter och då var det nog enklare att göra det digitalt, men nu när man får mer skaparfrihet och kommit på vad man är bäst på har jag valt att fota mer analogt. Det är i princip bara det jag gör nu och vi får lära oss framkalla i svartvitt i mörkerrummet.

Nu under sista året är det mer fotofokus än tidigare år, även slutarbetet pågår nu och andra projekt där man kan kombinera fotograferandet med andra skolämnen. Nu känner jag att jag har fått det jag behöver, jag är säkrare på vad jag vill och faktiskt kan och har fått möjlighet att nischa mig. Friheten i uppgifterna som kommit med åren gör fotograferandet ännu roligare! Och utbildningen ger en ju alltid tillgång till det man behöver för att utvecklas, men som i många kreativa ämnen handlar det mycket om vad man själv gör det till.

Hur skulle du förklara skillnaden mellan att ta en bild med din kamera jämfört med att ta en ”snabb” bild med mobilkameran och lägga upp på sociala medier, t.ex. Instagram?

Det är verkligen två helt olika typer av bilder. Jag tycker att det finns en Instagram-estetik som är rätt vanlig och jag tror man anpassar sig mycket efter det ”modet” även när man tar bilder med den riktiga kameran. Och det blir inte alltid ”bra” foton enligt mig, så jag har försökt vänja mig av vid det tänket och reflektera över vad jag egentligen vill dokumentera. Nu har jag faktiskt raderat appen från telefonen för att få en sundare relation till min egen kreativitet.

Vad vill du göra i framtiden?

Jag vill söka vidare till någon fotoskola men vet inte vilken ännu. Man får söka lite på egen hand och ta hjälp av skolans SYV om man inte vet! Det är svårt att veta vad som är bra när alternativen är så många. Men väljer man till kurser så kan man göra ”vad som helst”. Jag har lagt till naturämnen i skolan för att jag tycker det är roligt, och det kan ju vara bra om jag skulle få för mig att byta bana. Jag är inte ”fast” i fotot om jag inte skulle vilja fortsätta med det. Så det är toppen med en högskoleförberedande utbildning!