Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Elida drömmer om att bli musikalartist

Elida Jansson tog det stora steget mot sin dröm att bli musikalartist och flyttade hemifrån som 15-åring för att börja på Musikallinjen på Kulturama Gymnasium. Ett beslut hon är väldigt nöjd över.

Hej Elida, hur kommer det sig att du sökte till Kulturama?

Jag kollade en hel del på nätet och Kulturama var en av de få skolorna jag hittade som hade inriktning musikal. Jag läste på hemsidan och när jag gick i nian åkte jag hit på öppet hus och fick en väldigt bra känsla. Det var så många elever som var med på öppet hus som berättade hur det var att gå på skolan. De gav många tips, särskilt när det gällde intagningsproven för det var jag väldigt nervös över. Jag sökte även en skola i Dalarna men Kulturama kändes mer proffsig med ett riktigt seriöst antagningsprov så det var verkligen stort att komma in.

Hur tycker du att du har utvecklats?

Jag kommer från Dalarna och sedan jag flyttade hemifrån för att börja på Kulturama har jag har utvecklats jättemycket både som person och inom musikal men även i andra ämnen. Lärarna har kunskaper om yrkeslivet och vill verkligen att man ska lyckas. Man får på riktigt en seriös chans att utveckla ens kunskaper och bli bättre.

Hur är din klass?

Vi har blivit som en liten familj, vi är ju tillsammans med dansarna. Det är ganska fränt att vi har samma dröm men att de är så olika. Men ibland är det är skönt att komma in i musikalbubblan och bara vara med de som går musikal. Även om det finns elever i min klass som kanske inte kommer att jobba med det de pluggar nu så får vi kunskaper som man kan ha nytta av i andra yrkesroller. I min klass är det till exempel en som vill bli polis.

Vad har du framtidsdrömmar?

Jag vill gärna bli musikalartist, det är mitt stora mål. Annars är jag väldigt intresserad av att arbeta med nåt annat estetiskt uttryck. Jag gick kulturskola hemma i Vansbro och har tagit lite teaterkurser så jag kan även tänka mig att bli skådespelare.

Berätta om en speciell upplevelse du har haft på skolan?

Det måste vara den första riktiga showen som vi gjorde. Det var kul att få gå ner i kostymförrådet, att vi har ett riktigt kostymförråd på skolan är så häftigt. Då kände jag verkligen att det är en riktigt skola som satsar ordentligt, känslan att få gå in där var lyrisk.
Det är också väldigt bra att det är så stor variation i huset. Det är grundskola, gymnasium och vuxenelever som delar på lokalerna. Jag minns att rektorn på Öppna huset sa att det här huset aldrig sover och det stämmer verkligen. Det finns till exempel möjlighet att komma hit en helg och låna en danssal om man vill. De som går här är utåtriktade. Ibland kan man t.ex. sitta i korridoren och då kan någon man aldrig pratat med komma fram och säga att man har en snygg tröja. Det tror jag inte är så vanligt på andra skolor.