Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Sveriges nya stjärna gick på Kulturama Grundskola

Rhys Clarstedt Frank är stjärnskottet som vi kommer se mycket av framöver. I februari 2017 släpptes hennes senaste singel Last Dance, en av de låtar hon skrivit ihop med Jörgen Elofsson. Som 10-åring flyttade hon till Sverige från USA, och så småningom kom hon att börja på Kulturama Grundskola.

Rhys Kulturama Grundskola (liten)

När gick du på Kulturama och vilken inriktning valde du?

Jag hade kollat upp Kulturama innan jag flyttade till Sverige, så inför 5:an sökte jag och fick komma på audition. Jag kom in på musikalinriktningen och gick där mellan 5:an till 9:an i Hammarby Sjöstad. Inriktningen innebar tre saker jag älskar: teater, dans och sång, så det var perfekt för mig! Mina föräldrar märkte tidigt att jag ville göra detta så de såg till att få in mig på en bra skola.

Är musikal någonting du vill jobba med i framtiden eller kommer det bli fokus på dig som sångartist?

Nu satsar jag på sången men i framtiden är jag öppen för flera saker. Vi får se hur det går! Jag hoppas att min karriär kommer leda till att jag kan göra många olika saker, som flera coola artister gör.

Du jobbar med Jörgen Elofsson, hitmakare av rang! Hur fungerar ert samarbete, skriver ni musiken ihop? Vilken genre rör du dig helst i?

Jörgen är en sån kreativ person som jag verkligen inspireras av. Innan jag träffade honom skrev jag texter i min dagbok, så det var inte så att jag ”skrev låtar” men han har lärt upp mig och nu skriver vi ihop. Vi jobbar mot en EP nu, så blir det album framöver. Det är roligt att min senaste låt Last Dance är bitterljuv – texten är väldigt sorglig men melodin glad, det tycker jag är spännande! Alla låtar kommer inte vara lika dansiga, men för mig handlar det om att man ska kunna relatera till texterna. Jag gillar Adeles musik, lite avskalat men mycket power och soulpopigt. Lite däromkring kan jag tänka mig att vara!

Har du upplevt jantelagen här i Sverige, som säger att ”du ska inte tro att du är nånting”?

Det fick jag uppleva mycket när jag först kom hit. Till viss del fortfarande, men jag har vant mig. Emellanåt har jag känt mig lite udda som vill göra detta… Men när många unga runtomkring mig lade ner musiken fortsatte jag framåt. Ibland kommer jag på mig själv med att undvika att säga bra saker om mig själv. Sen så är det klart att det finns en fin linje mellan att skryta och vara stolt över sig själv. Jag tror man måste hitta en balans, också att lyfta andra och känna att det är okej att ta plats.

Slutligen, vad har du för tips till andra unga med musikdrömmar som vill söka in till Kulturama?

Det är att man ska våga! Jag har själv upplevt att man får frågan ”vad ska du bli?”. Då har jag svarat ”sångerska” och fått motfrågan ”vad ska du bli PÅ RIKTIGT?” och då propsar jag på ”sångerska PÅ RIKTIGT”. Våga stå för det! Jag tror också att man aldrig ska tänka att man har nått sitt mål, man ska alltid sträva framåt för annars känns det som att det tar slut. Man ska alltid ha ett nytt mål och hela tiden bli bättre, aldrig tro att man är ”där”. Kulturama Grundskola är jättebra och en grym utbildning att ha med sig!