Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Efter Kulturama Gymnasium har Renaida medverkat i både Idol och Melodifestivalen

Renaida Braun tog studenten från Kulturama 2016 och samma år medverkade hon i Idol. Hon har sedan haft en av de bärande rollerna i musikalen Aladdin, där hon spelade mot bl.a. Claes Malmberg och Markoolio i huvudrollerna. Och dessutom varit en av artisterna i Melodifestivalen!

Renaida Braun Kulturama Gymnasium

Hej Renaida, hur kom det sig att du sökte till Kulturama?

Jag bodde i Nyköping, som är en ganska liten stad, och där fanns det bara en musikskola för gymnasiet. Eftersom en kompis till mig hade gått på Kulturama åkte vi och kollade och jag kände direkt att inriktningen artist & musiker verkade passa mig så då bestämde jag mig för att söka.

Du hade två timmars resväg till skolan, enkel resa! Var det värt det?

Ja på något sätt var det det, för jag älskar att sjunga och vi fick verkligen sjunga på Kulturama. Mamma tyckte att jag skulle pendla första året och att vi skulle hitta ett boende i Stockholm efter det. Men så i tvåan bestämde jag mig för att bli utbytesstudent i Kenya, vilket är något av det bästa jag gjort!.

Varför just Kenya, har du rötter därifrån?

Nej jag kommer från Tanzania, grannlandet. Att det blev Kenya berodde på att jag ville prova något nytt. Många åker till USA men då måste man gå om skolan ett år och det ville inte jag. Svenska skolan i Spanien, tyckte jag låg för nära. London likaså. Men när jag läste några bloggar från den kenyanska skolan, såg safari- och kust bilder och förstod att skolan var svensk kändes det rätt. Så under ett år bodde jag på internat med 70 andra svenskar och hade tio meter till skolan istället för som när jag gick på Kulturama - tio mil!

Utvecklades du och dina klasskamrater inom sång och musik under åren på Kulturama?

Absolut! Och det märkte jag framför allt när jag kom tillbaks från utbytesåret, hur mycket mina klasskamrater hade utvecklats inom musiken - både teoretiskt och sångmässigt.

Under sista året på skolan var du en av Kulturamas stand-in-artister i arbetet med Eurovision. Berätta!

När jag fick veta att vi skulle få den möjligheten satt jag fast i Södertälje med tåget och kände bara: ”Wow!”. Jag har älskat melodifestivalen sedan jag var liten så det var verkligen något jag ville göra. Så jag valde låt, gick på audition och fick så småningom veta att jag kommit med. Därefter lottade skolan ut vilka av oss som skulle få spela instrument, köra eller sjunga lead på de olika bidragen. Jag hoppades förstås på att få ett eget bidrag och blev jätteglad när jag fick veta att jag skulle få sjunga Bulgariens bidrag. Det var fantastiskt, från audition till alla repetitioner med SVT och genomdragen i Globen!

Hade ni mycket uppspel, produktioner och auditions under gymnasietiden?

Ja det tycker jag och det var verkligen jättekul att bjuda in familj och vänner som fick komma och titta. Jag älskar den biten, så för min del kunde det ha varit ännu mer! När det gäller auditions sökte jag under skoltiden till huvudrollen i musikalen The mormon book. Jag klarade mig igenom alla steg tills vi bara var tre stycken kvar men där snubblade jag. Fast det var ändå coolt att komma så långt. Men det jag gillar allra mest är att sjunga själv, så jag ska kämpa och trycka på för att satsa på att bli soloartist. För jag vill verkligen hålla på med musik!