Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Porträtt på Mia

På Kulturama är det en självklarhet att man står upp för varandra.

Mia är utbildad sångpedagog och musiklärare från Musikhögskolan i Ingesund. På Kulturama är hon Utbildnings- och Gymnasielärare och undervisar i röstteknik och interpretation. Dessutom frilansar hon som sångerska i soulband, storband och som studiosångerska.

Hur skiljer sig Kulturama från andra skolor?

Kulturama är en skola i tiden som hela tiden anpassar sig efter vad som är aktuellt. Det gäller att hålla sig framme. Vi var t.ex. bland de första att starta en sing- och sångwriterutbildning. Kulturama är också en skola där individen är i fokus och man får verkligen vara precis den man är. Både lärare och elever består av en spretig blandning med fantastiska personligheter. Vi har en solid och trygg grund från början som smittar av sig till nya lärare och elever som kommer till oss. Vi står för mångfald och är en skola för alla. På Kulturama är det en självklarhet att man tar hänsyn till och står upp för varandra.

Hur länge har du varit lärare på Kulturama?

Jag har jobbat på Kulturama sedan 1994. När jag började på Kulturama höll jag kvällskurser för vuxna och nu undervisar jag på både vuxenutbildningarna och för gymnasieelever. På gymnasiet undervisar jag i individuell sång på musik och Sing- och Songwriterprogrammet. På vuxenutbildningen undervisar jag för de som går som går artist & musiker i röstteknik, interpretation och ensemble.

Hur föddes ditt eget musikintresse?

Jag är uppvuxen med musik. Min mamma var sångpedagog och jag har spelat piano sen jag var pytteliten. Jag gjorde en avstickare och pluggade ekonomi men jag har musiken i blodet så jag insåg snabbt att det inte var min grej.

Vad är det bästa med jobbet?

För mig betyder mitt jobb på Kulturama så otroligt mycket. Det säger sig självt eftersom jag jobbat här i 22 år. Jag kommer säkert vara kvar tills jag går i pension. Det händer så mycket och man utvecklas ständigt. För några år sen började jag som mentor på gymnasiet och det är en häftig utmaning. Det är roligt att jobbet är så föränderligt. Det är nya möten och utmaningar varje dag. Det är också kul att se elevernas drivkraft och hur de växer och förvaltar sin talang.

Hur är känslan när du ser dina elever eller tidigare elever på tv?

Jag känner en otrolig stolthet och blir verkligen jättemallig. Jag håller tummarna och hejar på allt jag kan. Under årens lopp har jag sett en och annan elev på t.ex. Melodifestivalen och Idol där det är vanligt att våra elever är med. I t.ex. Idol 2016 var det många från oss på Kulturama som höll tummarna för Renaida som dessvärre åkte ut i mitten av tävlingen. Hon har det där lilla extra och är en riktigt glad och god person så vi var många som trodde att hon skulle vinna hela tävlingen.

Vilket är ditt bästa Kulturamaminne?

Oj, jösses var svårt. Det finns så många fantastiska minnen men jag har en av många favoritögonblick och det var en fantastisk slutkonsert som innehöll allt. Den kommer jag aldrig glömma. Den var så där bra att tårarna bara rann. På Kulturama görs flera hundra produktioner varje år men denna stack verkligen ut.