Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Louise kombinerar dans med naturvetenskap

Louise Ekman går på Kulturamas naturvetenskapsprogram med dansprofil. För henne är detta den bästa tänkbara gymnasieinriktningen då man får blanda teoretiska lektioner med estetiska. – ”Jag är väldigt sprallig och orkar inte att sitta still och dunka in fakta hela dagarna. Då är det väldigt skönt att kunna bryta av med ett estetiskt ämne och ha lite kul.”

När Louise skulle göra sitt gymnasieval visste hon att hon ville gå naturvetenskapsprogrammet. Louises pappa tipsade då om Kulturama Gymnasium där hon skulle få utveckla sitt dansintresse samtidigt som hon studerade naturvetenskap.
– ”Naturvetenskapsprogrammet med dansprofil är den bästa kombinationen för mig." berättar hon. "Jag är väldigt sprallig och orkar inte att sitta still och dunka in fakta hela dagarna. Då är det väldigt skönt att kunna bryta av med ett estetiskt ämne och ha lite kul.”

Söka till Kulturama

Alla som på ett eller annat sätt är intresserade av ett estetiskt uttryck ska söka till Kulturama enligt Louise. Men det bästa med Kulturama Gymnasium är enligt henne, skolans resurser:
– ”Jag tycker faktiskt att det bästa med Kulturama är resurserna man har här. T.ex. att man får en MacBook när man börjar men framförallt är det salarna jag tänker på. Det kanske låter lite tråkigt – men jag tycker faktiskt det. Jag tycker det är snyggt här. Danssalarna är superfina och på musik har de ju allt de behöver. – Det hör man ju när man går förbi i korridorerna! (skratt).”

Alltid varit intresserad av showbusiness

Louise har alltid varit intresserad av showbusiness och berättar att hon tidigt började uppträda för vänner och familj. Flera olika uttryck utforskades innan hon till slut kände att hon hittat rätt.
– ”Jag började med sång, men insåg snabbt att jag inte kunde sjunga. Sedan provade jag dockteater och skådespeleri, men då började folk i min dåvarande klass att skämta om mig. Vilket ledde till att jag började med dans och det var första gången som folk sa: ”Wow! Du kan ju verkligen det här! Du kan dansa!” – då kände jag att jag ville fortsätta med det.”

Även om drömmar om ett liv inom showbusiness har påverkat hennes riktning under en lång tid så berättar Louise att hon nyligen funnit ett nytt mål:
– ”Efter studenten är tanken att jag varken ska rikta in mig på naturvetenskap eller dans. Jag vill arbeta med journalistik.”

Debatter i skolan

Tack vare att hon valt att gå naturprogrammet på Kulturama Gymnasium har hon möjligheterna att välja till de samhällsämnen hon behöver för att söka in till journalisthögskolan efter studenten. Louise förklarar att intresset för journalistik har formats och utvecklats här på Kulturama då väldigt många elever är duktiga på att uttrycka sina åsikter – vilket ofta skapar debatt i klassrummet.

– ”Folk här är väldigt öppna för olika åsikter och väldigt duktiga på att uttrycka dem. När man t.ex. möter en åsikt som inte stämmer överens med ens egen – i en klassrumssituation – då förklarar man väldigt tydligt vad man menar och här kan folk argumentera.” berättar Louise och fortsätter: ”Det finns väldigt många olika sätt att se på världen som jag inte hade hört innan jag började här. Det är ofta väldigt starka åsikter. Jag känner att jag har lärt mig mycket av det och jag förstår dem, även om jag inte alltid håller med.”