Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Kulturamas skådespelare på turné

I slutet av januari 2020 kommer studerande från Kulturamas skådespelarutbildning att turnera land och rike runt med en egenskriven föreställning. Med föreställningen Käbbel ­vill man belysa strukturella problem och samtidigt väcka nytt intresse för en gammal konstform. – ”Det blir en individuell resa om att finna sin sexualitet.” berättar Johanna, en av de studerande.

Cultumedia är en teatergrupp från Kulturamas skådespelarutbildnings andra år, som under hösten arbetat med den klassiska teaterformen commedia dell’arte. Under sitt arbete har de tillsammans med teaterläraren Micke Klingvall, producerat den egenskrivna förställningen Käbbel.
– ”Vårt huvudfokus är humor men ur ett jämställdhets-perspektiv.” berättar Johanna Söderström som är en av de studerande i teatergruppen. ”Vi har improviserat fram scener som Micke sedan skrivit ett manus utifrån.”

I slutet av januari kommer teatergruppen att ta föreställningen på Sverigeturné och besöker då bl.a. flera teaterskolor runt om i landet.
– ”Vecka 3 är det premiär här på Kulturama och vecka 5 drar vi ut på turné.” berättar Johanna. ”Detta är en unik möjlighet för oss att belysa värdet av commedia dell’arte och förhoppningsvis kunna inspirera teaterstudenter runtom i landet till att utforska den klassiska teaterformen.”

_DSC4390.jpg

Johanna Söderström på repetition.

Commedia dell’arte

Commedia dell’arte är en teaterform som växte fram under mitten av 1500-talet av kringresande teatersällskap och gycklare. Några av dess främsta karaktärsdrag är inslagen av fysisk komik och att skådespelarna bär masker. Teaterläraren Micke Klingvall – som både regisserar och har skrivit manus – har själv arbetat mycket med fysisk teater och då varit särskilt inriktad på just commedia dell’arte.
– ”Eftersom Micke är commedia-proffs så tänkte vi att det skulle vara jättefint att faktiskt använda hans kunskaper och göra en egen commedia. Det är väldigt spännande eftersom inte någon av oss hade gjort det tidigare.” förklarar Johanna.

_DSC4328.jpg

Cultumedia tillsammans med Micke Klingvall på repetition.

Hur en commedia blir till

I arbetet med föreställningen har de studerande improviserat fram olika scener och på så sätt lyckats hittat sina karaktärer – eller masker som man säger i commedia. De filmade sig själva under hela improvisationen och skickade sedan in sina bidrag till Micke.
– ”Vi delade in oss i olika små grupper och fick improvisera fram idéer och masker.” berättar Johanna. ”I sökandet av sin i mask försöker man hitta karaktärens driv och mål. Sedan bygger vi en situation kring detta och utifrån vår improvisation har Micke sedan skrivit ett manus där han gjort om allt till commedia.”

Ur detta har en historia om förbjuden kärlek tagit form. Två unga kvinnor förälskar sig i varandra under sin intensiva jakt efter kärlek. Övertygade om att de äntligen hittat sin själsfrände söker de sina fäders välsignelse för att få gifta sig – men det ska dessvärre visa sig vara lättare sagt än gjort.
– ”Jag och Sabina – som spelar den andra älskaren – har jobbat fram den här kärleksresan tillsammans, bl.a. hur karaktärerna kom på att de är lesbiska. Det blir en individuell resa om att finna sin sexualitet.” förklarar Johanna.

Parallellt med kärlekshistorien får vi även följa hur personer runt omkring de två älskarna hanterar kärleksbeskedet. Detta resulterar i en fartfylld teaterföreställning som bjuder på många skratt och – precis som en klassisk commedia dell'arte – innehåller allt från sång, fäktning och akrobatik.


_DSC4549.jpg

Akrobatik är ett klassiskt inslag i commedia.


_DSC4519.jpg

Micke Klingvall ger instruktioner.

TURNÉ
27/1: Litorina folkhögskola, Karlskrona, kl.11:00
28/1: Stensunds folkhögskola, Trosa, kl.15:00
29/1: Fellingsbro folkhögskola, kl.12:30
30/1: Hällefors folkhögskola, Örebro filialen, kl.11:00
31/1: Hällefors folkhögskola, kl.09:00
Gamleby, kl.19:00

Cultumedia består av:
Henrik Christansen
Johanna Darakan
Gustaf Hellgren
Evelina Källstedt
Sabina Larsson
Elisabeth Ludwig
Malin Nilsson
Elsa Rönnberg
Elin Skalk
Johanna Söderström