Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Johan fördjupar sig inom ljuddesign

Efter tre år på Kulturama Gymnasium har Johan Escher blivit antagen till Stockholms Konstnärliga Högskola. Där kommer han att vidareutbilda sig inom film och ljuddesign. – Vi har arbetat väldigt praktiskt under mina tre år på Kulturama och det har jag lärt mig supermycket av, berättar han.

Försommaren 2020 tog Johan Escher studenten från Kulturama Gymnasiums estetiska program med profilen film. Till hösten börjar han studera på kandidatprogrammet i film och media med inriktning Montage – ljuddesign och filmklippning på Stockholms Konstnärliga Högskola.

– Det har varit blandade känslor ända sedan jag fick veta att jag kommit in, berättar Johan. Det känns jätteläskigt samtidigt som det är jättekul. Det är läskigt för att det är en helt ny grej och svår utbildning att komma in på. Samtidigt känns det jätteroligt av precis samma anledningar!

Hur hittade du intresset till film och ljuddesign?

– Filmintresset snubblade jag in på via ett bananskal egentligen. Jag gjorde en film på högstadiet och tänkte ”det här kanske jag ska göra” och sökte in till Kulturama. Jag kom in och det visade sig vara jättekul! Under gymnasiet har jag arbetat med flera filmproduktioner och hittade intresset för ljud av en slump. Jag fick hoppa in som ljudtekniker på en inspelning – eftersom det inte var någon annan som ville vara det – en vecka innan själva inspelningen skulle börja. Det visade sig vara hur kul som helst. Efter det började jag använda ljud som berättande till exempel genom att ljudmixa filmer och radio. Sedan blev jag mer och mer intresserad av ljuddesign. På Stockholms Konstnärliga Högskola kommer jag till stor del att få välja kurser själv, så jag kommer att välja alla ljuddesign-kurserna.

Hur förberedde Kulturama dig för antagningsproverna?

– Mitt filmintresse och praktiska kunskap var en fördel som jag fått av att arbeta med många filmproduktioner på Kulturama. Eftersom jag visat för mina lärare att jag är en elev som jobbar hårt så har jag även fått hjälpa till en del på vuxenutbildningens inspelningar. När de frågat om de kan få ta med assistenter från gymnasiet så har jag alltid anmält intresse. Jag började med att vara produktionsassistent (fixade kaffe och fika) på flera inspelningar. Sedan fick jag chansen att testa på ljud och det hade jag ju inte gjort tidigare. Nu har jag skött ljudet på två av vuxenutbildningens slutproduktioner. Det har varit väldigt värdefullt för mig och jag har lärt mig jättemycket. Otroligt generöst av Kulturama och lärarna att låta mig vara med. Det är jag evigt tacksam för.

Vad från Kulturamas filmutbildning tror du kommer vara mest nyttigt i den nya utbildningen?

– Jag har ju fått alla grundläggande kunskaper som man behöver samt flera kontakter i branschen. Vi har arbetat väldigt praktiskt under mina tre år på Kulturama och det har jag lärt mig supermycket av. Jag har ju fått mycket hands-on-erfarenhet av att ha varit A-ljud på flera inspelningar och det tror jag är viktigt att ha om man ska klara av den här utbildningen. Andra kurser som vi haft har gett mig den estetiska biten där jag får tänka fritt kring konst och det har hjälpt mig att utveckla min personliga konstnärlighet.

Vad drömmer du om?

– Jag vet ju att jag gillar att vara på inspelning och ta upp ljud där. Det vill jag fortsätta med. En dröm är att få arbeta med långfilm. Men någonstans känner jag att jag kom in på film på ett bananskal och sedan in på ljud via ett annat bananskal, så jag tror att det kommer att komma fler bananskal som hjälper mig hitta rätt. Just nu vill jag gå den här utbildningen och se vart det leder mig.

Vad ser du mest fram emot på nya utbildningen?

– Det jag ser mest fram emot är en ny klass med människor som är riktigt dedikerade och verkligen, verkligen brinner för detta. Första året kommer alla att gå i samma klass – jag tror det är 20-25 personer – och då kommer vi köra igenom alla filmproduktionens grunder. Det är jag otroligt taggad på.

Vad tar du med dig mest från dina tre år på Kulturama?

– Att det är otroligt jobbigt att göra film! Det trodde man ju inte när man började. Då tänkte jag att ”vadå det är ju bara att filma lite?”. Jag förstår nu att det är som ett enda stort grupparbete där alla delar ska fungera med varandra och spelar lika mycket roll.