Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Julia gjorde succé i Tyskland!

Julia Lindhe har gått både Kulturama Gymnasium och Kulturamas Musikalartistutbildning. Bara två veckor efter att hon tog examen 2015 stod hon med jobberbjudande i Tyskland och ett skivkontrakt med tyska SONY Music Entertainment i handen.

Hur kom det sig att du började på Kulturama?

Jag kommer från Karlskrona och efter att ha bott två år i Österrike med min familj kände jag mig redo för nya äventyr. Jag ville följa min stora dröm: Att få jobba och utvecklas som artist. Jag sa till mina föräldrar att: ”När jag börjar gymnasiet, då ska jag flytta till Stockholm för då ska jag börja på Kulturama!” Min kusin hade pratat om Kulturama och så hade jag bestämt mig för att gå en musikallinje och några sådana fanns inte i Karlskrona.

För mig var det Stockholm som gällde varpå mina föräldrar sa: ”Ok, kommer du in så får vi väl flytta då”. De tänkte säkert att det skulle vara för svårt att komma in och att det inte skulle bli något. Men jag blev antagen och 2010 gick flyttlasset till Stockholm och jag började på Kulturama, vilket typ är det bästa jag har gjort. Jag följde min dröm och lyssnade på mig själv och inte på omgivningen som sa att det var så svårt att komma in och att artistbranschen var tuff. Och så hade jag förstås mina föräldrar som stöttade och pushade mig. Eter gymnasiet fortsatte jag på Kulturamas Musikalartistutbildning.

Hur gick det till när du två veckor efter din examen fick skivkontrakt?

Redan under utbildningen börjar man tänka på vad man ska göra efter examen. Själv hade jag nog tänkt åka utomlands, showa och jobba för ett kryssningsföretag. Men så hittade min klasskompis Nilla en pytteliten annons på castingsajten Stagepool där det stod något i stil med: ”looking for a swedish girl, singer, actress, musical artist for a German project” och Nilla sa: ”Men det här är ju du! Ska du inte söka det här?”

Men ett tyskt projekt där man skulle sjunga, vara blond och blåögd och kunna tyska. Jag tyckte bara att det kändes jättekonstigt och som en oseriös grej som bara handlade om utseende. Men det visade sig så småningom att man sökte en svensk artist som skulle sjunga ABBA-låtar på tyska och att man var ute efter en artist med svensk brytning. Så jag sökte och plötsligt en dag, när jag faktiskt stod på en audition för ett kryssningsföretag, ringde det från ett +49 nummer på min telefon. Jag minns att jag tänkte: ”Vad är det här? Är det någon som ska lura mig på pengar eller vad?” Men det visade sig vara producenten som sa att de var intresserade av mig och en annan tjej för musikprojektet.

Ärligt talat var jag fortfarande rätt skeptisk då, men jag hade stor hjälp av mina lärare på Kulturama. Jesper, som själv jobbat i Tyskland och Johan som hjälpte mig att kolla upp produktionsbolaget och hur jag skulle resonera kring om jag skulle våga ta jobbet eller inte, om jag väl blev erbjuden det. Jag hade också stor hjälp av min pappa, som höll i kontraktsbiten och kontakt med advokat och produktionsbolag. Så småningom föll alla pusselbitar på plats och mitt team fick en deal med tyska SONY Music Entertainment.

Våren 2016 släppte du ditt debutalbum under namnet Julia Lindholm. Varför Lindholm och inte Lindhe?

För att man inte tyckte att Lindhe lät tillräckligt svenskt. Jag skrattade bara när jag först hörde det. Men sen tyckte jag faktiskt att det var ganska skönt. Artisten Julia Lindholm blir lite som en roll. Samtidigt är det viktigt för mig att ”försvara” henne, eftersom jag är ansiktet utåt.