Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Josefin Glenmark insåg att komposition var den stora drivkraften

Josefin Glenmark gick musikproduktionsutbildningen på Kulturama och är idag en aktiv och signad låtskrivare. En av de artister som hon har varit med och utvecklat är Peg Parnevik och tillsammans med producenten Erik Lewander var alla tre nominerade till Årets låt 2017 med "Aint No Saint". Hon har haft flera bidrag med i Melodifestivalen och det var på Kulturama allt började...

Berätta, varför valde du att utbilda dig på Kulturama?

Jag hade precis flyttat hem efter 12 år utomlands, bestämt mig för att satsa helhjärtat på musiken och letade efter rätt utbildning i Stockholm.

Vad var det bästa med musikproduktionsutbildningen?

För mig passade skolan väldigt bra just där jag befann mig då i livet. Lärarna stöttade min utveckling och jag fick i lugn och ro hitta min egen väg. Min musikaliska väg. Jag gick musikproduktionsutbildningen, men började sakta inse att komposition var den stora drivkraften. Lärarna stöttade mig där hela vägen. Jag tror att de insåg att jag kanske inte var något producentämne utan verkligen behövde skriva, spela in, sjunga och utveckla min artistiska sida. Då fanns inte kompositionsutbildningen men jag har verkligen haft nytta av det jag lärde mig på Musikproduktionsutbildningen. Idag klipper jag sång och gör dagligen enklare arrangemang och för det krävs viss kunskap av Logic. Jag har även kollegor i branschen som jag fortfarande jobbar med från Kulturamatiden.

Vad hade du för förväntningar innan du började?

Jag hade inte så många förväntningar utan blev glatt överraskad av upplägget. Som med mycket i livet, det är vad man gör det till. Ju mer man lägger ner tid på att utvecklas desto mer lär man sig. Lärarna finns där till 100% för eleverna. Ett råd är att ta vara på dem, för de besitter mycket bra och viktig kunskap. Det finns många möjligheter för utveckling.

Berätta, vad gör du just nu?

Idag är jag en aktiv och signad låtskrivare. Jag är en "topliner", som det kallas. Mitt fokus i sessions är melodier och texter. Ett otroligt roligt jobb, när det går bra. Min artist, som jag varit med och utvecklat, vann precis P3 Guldgalans pris för Årets Nykomling. Vi är även Grammisnominerade för Årets låt, 2017, Ain't No Saint. Helt fantastiskt och en livslång dröm. Vi skriver mycket tillsammans med artisten, Peg Parnevik, och med producenten Erik Lewander.

Jag skriver även med och åt andra artister, både svenska och utländska. Vi får även leads av vår förläggare, The Kennel, och gör så gott vi kan för att skriva mot dem. Jag sitter också mycket i "camps" och skriver effektivt till artister eller ett gemensamt mål. Syftet är att alltid få ut låtar på nya artister och projekt. Sen har jag, vid sidan om, sånguppdrag. I grund och botten är jag sångerska och älskar att få jobba med rösten. Jag är väldigt aktiv i själva sånginspelningen, eftersom jag känner mig trygg och stark på det området. Det är ofta jag som lägger körerna på låtarna vi gör. Något av det roligaste jag vet är just att arra körer.

Har du något spännande projekt framöver som du kan berätta om?

Peg, Erik och jag håller på att försöka skriva Pegs nästa singel. Det är alltid svårt att överträffa en stor hit som Ain't No Saint blev. Helt oväntat från vår sida dessutom. Det var den absolut första låt vi skrev ihop som team, och det första Peg någonsin hade gjort. Vi hade ett tomt blad och bara skapade av ren glädje. Nu är pressen lite högre och även förväntningarna. Men vi försöker att ha kul och utgår alltid ifrån vad Peg vill göra. Det brukar bli bäst då. Trots allt så är det hon som ska stå för låten och leva med den. Hon måste trivas. Så jag håller tummarna för att ni hör en ny låt på radion till våren/ sommaren 2017, som vi tre skrivit.

Förhoppningsvis så släpper några andra artister låtar som jag har varit med och skrivit. Jag skriver ofta, nästan uteslutande, i team. Teamwork makes the dreamwork är ett motto som min förläggare har lärt mig. Det är kul att bolla idéer med andra. För övrigt så reser jag mer i år och skriver lite mer med utländska producenter. Det är kul att lära sig hur andra jobbar, skapa nya kontakter och möjligheter.

Har du några tips du kan dela med dig av till de som vill jobba med musikproduktion, precis som du?

Ge aldrig upp! Jag har hållit på länge med det här. Hela mitt liv har jag varit omringad av musik, eftersom mina föräldrar också är i branschen. Jag är en produkt av den miljö jag växte upp i och de har alltid stöttat mig. Det är bra att ha stöd såklart. Föräldrar, kompisar, en mentor. Så hitta någon du kan luta dig mot och som stöttar dig. Jag har ofta haft ett jobb vid sidan om och musiken har kommit och gått i vågor. Under många år sysslade jag inte med musik alls. Jag försökte mig på nya yrken men kom alltid tillbaka till musiken. Min framgång kom när jag minst anade det och nu rullar det på, och jag jobbar hårdare än någonsin.

Det är ju inte så att varje låt man skriver blir en hit på radion och Spotify. Tvärtom. Men små bäckar......det är bättre att ha flera låtar ute i världen som genererar pengar.

Om du är musikproducent, bli bra på att göra produktioner. På så sätt kan du faktiskt leva bra. Som topliner så kan man skriva många låtar på en vecka men man får istället invänta det färdiga resultatet från producenten. Det kan ta tid. Vissa låtar blir aldrig riktigt klara, eftersom de kanske blir bortprioriterade. I slutänden gäller det att komma ihåg varför vi gör det här. Jag gör det för jag ÄLSKAR musik. Det finns inte mycket annat som lockar hur mycket jag än försökt. Det är magi att gå in i en studio på morgonen och börja från noll med en låt. Att sen, en arbetsdag senare ha skrivit klart en låt på minst 3 minuter, med text och melodi och att vara nöjd med resultatet...... det är en sån kick! Att hitta en ny hook, ett nytt koncept. Varje gång är jag tacksam för att vi lyckas skapa fram något så magiskt. Det är en ynnest att få göra detta och jag är oerhört tacksam att få vara där jag är idag. Att hitta en ny ung talang/artist att utveckla är också ett bra projekt.

I början av karriären var jag singel och jobbade mycket och alltid. Idag är jag gift och har två små barn. Arbetstimmarna är mer strukturerade men det blir mycket mer gjort idag. Jag väljer det jag själv vill göra och skriver mer fokuserat. Så fokusera, tro på dig själv och gör saker för att du älskar det. Vad du än väljer att göra i livet. Må bra, ta hand om dig själv och se till att livet är balanserat. Ett viktigt råd. Då är man som mest kreativ, enligt min erfarenhet. Våga ta chanser. Ett stort varmt lycka till. Kom ihåg, musik är roligt!