Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Från Sydkorea via USA till Sverige

Yoonsuk Choe är född och uppvuxen i Seoul, Sydkorea. Musikalisk ut i fingerspetsarna och troligtvis en av de mest inspirerande personer du kommer att träffa. Med musiken som drivkraft har han alltid gått sin egen väg och via USA har han nu hamnat i Sverige. Efter årsskiftet börjar han som kurslärare på Kulturama och kommer då att undervisa i den unika kombinationen munspel, ocarina och tin whistle (bleckflöjt).

Pojken som ville spela piano

Yoonsuks musikaliska resa började när han redan som sexåring bad sina föräldrar om att få ta pianolektioner, inspirerad av sin syster som spelat under en tid. I Sverige kan detta tyckas hur vanligt som helst, men i Sydkorea är det enbart flickor som spelar piano.
- ”Det är en del av uppfostran. Alla sydkoreanska flickor spelar piano." berättar han. Pojkarna förväntas istället att engagera sig i fotboll eller dylika fysiska aktiviteter. Men trots detta lät föräldrarna den unge Yoonsuk att börja på en musikskola dit han gick varje dag. Var kväll gjorde han sina pianoläxor och när han än fick chansen spelade han piano. - ”Det blev min passion!”

Yoonsuk fortsatte att gå till musikskolan genom hela låg- och mellanstadiet, men när han väl nådde det intensiva högstadiet var han tvungen att sluta.
- ”På högstadiet förväntas man ägna all sin lediga tid åt studier och bra betyg för att komma in på ett bra universitet.” Detta stoppade honom inte från att fortsätta utöva sin passion och han blev keyboardist i ett skolrockband. Bandets lärare fattade tycke för den unge Yoonsuk och tog honom under sina vingar. Det var via denne lärare som Yoonsuk för första gången kom i kontakt med instrumentet ocarina.


Ocarina.jpg

Yoonsuk spelar på en av sina ocarinas.

För den som inte kan sin instrumenthistoria är en ocarina ett lerinstrument som kan spåras så långt som 12 000 år tillbaka i tiden, men är nog idag mest känt för sin betydande roll i det omåttligt populära 90-tals TV-spelet Zelda: Ocarina of Time.
- ”Läraren visade mig hur man spelade och gav mig senare sin egen ocarina, vilket än idag betyder väldigt mycket för mig.” berättar han med ett stort leende. ”Han lärde mig även att spela saxofon och jag fick låna hans för att öva eftersom vi inte hade råd med en egen saxofon till mig.”

Militärtjänst och munspel

När högstadiets sista prov var färdigskrivet började han att ta privatlektioner i piano. Hans ambition var att studera musik men alla vuxna i hans närhet avrådde honom från att bli musiker. Det blev istället fyra års studier inom Grafisk Design, tills han blev inkallad att göra militärtjänst vilket alla män i Sydkorea måste göra i minst två år efter högstadiet. Där blev en av hans uppgifter att stå givakt på ett berg i flera timmar utan något egentligt syfte.
- ”Vi var alltid två personer som stod där på berget och det fanns en kille, av högre militär-rang än mig, som brukade smuggla med sig en liten radio med hörlurar. Vilket han förstås inte fick göra! Men han brukade låna ut en av hörlurarna till mig när vi stod där. Det var så jag hörde munspel för första gången och jag minns att jag tyckte att det var så vackert!”

Detta tillfälle gjorde väldigt starkt avtryck i Yoonsuk och så fort som han fick permission nästa gång började han leta efter all information kring munspelet som han kunde hitta. Han åkte in till närmsta stad och köpte ett munspel som han tog med sig tillbaka till basen där han ägnade varje ledig stund till att öva. I sin research hittade han även ett online-forum där munspelsälskare från hela Sydkorea samlades. Vid ett tillfälle hoppade han på tåget till en nationell gathering.
- ”Det var väldigt olika människor från alla olika delar av landet men alla samlades för att de älskade munspelet. Det var då jag lärde mig att bli riktigt bra. Jag minns att alla drack souju och spelade tillsammans hela nätterna. Vi lärde varandra att bli ännu bättre. Det är verkligen ett fantastiskt minne."

Från Los Angeles till Kulturama

Efter miltitärtjänst och grafisk design-studier ville han studera musik igen och blev rekommenderad att söka till Musicians Institute i Los Angeles och kom in.
- ”Jag ville studera musik på djupet och den 13:e juni, 2006, klockan ett på dagen, klev jag av planet i USA.” Studierna gick bra och han blev bland annat belönad med diplom för ”Outstanding Performande”. Mellan studierna började han även att spela i ett band där sångerskan var svensk.
- ”Och nu kan du säkert räkna ut resten!” skrattar han. De har nu varit gifta i tio år har två barn ihop.

I tolv år bodde Yoonsuk i LA och försörjde sig genom flera olika jobb, bland annat som musiklärare, pianist och arbete inom grafisk design. Nu har han och hans familj flyttat till Stockholm och efter årsslutet börjar han som kurslärare hos Kulturama, vilket han ser väldigt mycket fram emot!
- ”Det är en så härlig atmosfär här! Man känner passionen och ser på människorna att de är väldigt drivna. Jag har också förstått att det finns alla olika sorters människor här vilket känns kul! Jag har tidigare lärt ut musik till allt från treåringar till 78-åringar och det är alltid roligt att träffa olika sorters människor. Jag ser verkligen fram emot att börja!"