Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Från Kulturama Gymnasium till Kulturama Sångutbildningar

Istria Sanchez Autio har gått på Kulturama gymnasium och valde därefter att studera vidare på Kulturamas sångutbildning. Idag är hon sin egen boss.

Istria Sanchez Autio Utbildning Singer Songwriter

Varför valde du att utbilda dig på just Kulturamas sångutbildningar?

Jag hade redan gått artist/sång/musiker linjen på Kulturama gymnasium och kände därför till vuxenutbildningarna på Kulturama.

Jag trivdes så bra på skolan och kände att jag inte riktigt var redo att lämna! Att jag sedan gick både år 1 och yrkesutbildningen var lite hardcore, men sjukt lärorikt och kul! Jag ville ha en bra grund att stå på om jag skulle söka mig vidrae till show/musikal osv.

Vad var det bästa med sångutbildningen tycker du?

Det bästa med sångutbildningen var alla fantastiska klasskompisar, lärare och uppträdanden vi hade på och utanför skolan. Vi blev mer som kollegor och showerna mer anpassade efter hur det kunde se ut i verkliga livet! Det var också superbra att alla olika estetiska linjer fanns samlade under samma tak! Dans, musikal, foto & film, musikproduktion... kanon för networking och samarbeten ifall man behövde hjälp med saker man inte klarade av själv! Som att ta ett snyggt CD cover, spela in den där låten man haft liggandes hemma eller smita in på en bra danskurs och lära sig något nytt. Det är en otroligt tacksam atmosfär för den kreativa esteten!

Vad hade du för förväntningar på sångutbildningen?

Jag ville gärna söka någon folkhögskola, men kände att jag inte riktigt var mogen rent musikaliskt..jag ville bara uppträda! På vuxenutbildningen fick jag göra det jag älskar varje dag och varje sekund! Att uppträda och sjunga!

Några av mina mål med vuxenutbildningen var att starta eget företag, känna mig bekväm i min kropp med dans/teater och att våga utveckla mig själv som sångerska, hitta min röda tråd musikdjungeln. Jag hade redan börjat lira mycket covers och under hela min gymnasietid hade jag spelat på privata tillställningar, haft coverband, egna band och spelat in mycket i studio så jag var väldigt van med att stå på scen och leda en ensemble. Jag gillar att ha koll.

Tack vare vuxenutbildningen fick jag möjlighet att gå på många olika auditions, lära mig branschkunskap, scenframställning/teater och att dansa (till min stora skräck!)

Efter Kulturama startade jag en showgrupp med två tjejer ifrån min klass, åkte till Spanien en säsong och provade på showartistlivet. Jag har spelat in lite TV-reklam, varit med i Kultur i Vården och underhållit på olika gruppboenden, slutna avdelningar och massor av spännande orter. Jag har också gjort inhopp i ett fantastiskt coverband som heter Matchmen och gigat på en hel del julbord i Gamla stan. Så Kulturamas utbildning har verkligen hjälpt mig så mycket att bli den jag är idag! Jag har blivit modigare än vad jag var innan. Och viktigast av allt - jag tror på mig själv som en stark kvinna i denna tuffa musikvärld.

Vad gör du just nu?

I julas satte jag och några gamla vänner från Kulturamas vuxenutbildning upp en julshow på en teater i Sundbyberg som gjorde succé! Det var fantastiskt kul och kändes som en liknande produktion vi gjorde på Kulturama.

Men det jag älskar mest är att vara min egna chef, jag jobbar i stort sett varje helg med duktiga coverband och trubadurer/gitarrister och kör trubadurduos. Jag spelar percussion och använder stämpedaler för att lyfta trubadurduon lite mer åt en trio känsla!

Dop och vigslar är redan inbokade för sommaren, jag spelar gitarr och sjunger i kyrkan - love it!

Coverband och demoinspelningar blir det också en del av, men också en del inhopp i olika showprojekt om någon skulle bli sjuk.

Har du något specifikt projekt framöver som du kan berätta mer om?

Just nu planerar jag för att hitta spelningar utomlands och att spela in eget material. Jag vill också lära mig många rockcovers eftersom jag har en del spelningar framöver. Bland annat kommer jag spela i Finland i sommar, tillsammans med min kollega Micke Östling. Jag jobbar även aktivt på att nå ut med min hemsida hela tiden och att vara aktiv i sociala medier. Det är mycket att ta hand om när man är sin egna chef, men det är skönt sedan när pengarna kommer in i egen ficka! Då känner jag mig stolt och grym över mig själv.

Har du något tips att dela med dig av till våra nuvarande och framtida Kulturamastuderande?

Till sångare och sångerskor vill jag säga: Lär er hur en mixer fungerar! Det kommer ni ha god nytta av senare. Och kom i tid till alla möten såväl i skolan som utanför. Det ger dig mycket jobb! Alla spelningar är viktiga, även fast du gigar på ett ”ålderdomshem i Flen”.

Och glöm inte att visa respekt för dina lärare och klasskompisar. Du kanske sitter bredvid den nya Avici eller den nya melodifestivalsvinnaren. Och kanske har du inte den minsta aning om att din lärare bott i utomlands och turnerat runt med Deep purple eller skrivit hits åt Billboard-ettor i USA. Gör din research!

Var ödmjuk och tacksam för dina kvaliteter och att du är värd att gå denna utbildning för att skolan har valt just dig. Som några av mina tidigare lärare sagt: "Vi esteter är modiga, vi vågar tro på våra drömmar, vi vågar göra det vi älskar... det är inte alla som vågar stå ut i mängden och bryta normen!"