Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

"Kulturama förändrade min bild av hur man skriver låtar."

Iana Kovalova (även känd under artistnamnet Nanna) är född och uppvuxen i Ukraina. Efter att ha varit aktiv i det ukrainska musiklivet fick hon via ett jobb på Eurovision Song Contest i Kiev höra talas om Kulturamas vuxenutbildningar. Idag studerar hon singer/songwriter på deltid.

Iana är född och uppvuxen i staden Dnipro i Ukriania. Hon är sångerska, producent, låtskrivare och hon älskar att prata. Redan vid tolv års ålder skrev hon sin första låt och har sedan dess skrivit musik så ofta hon bara kan. I sjuttonårsåldern började hon att uppträda på pubar runt om i hemstaden och under ett av sina uppträdanden träffade hon på ett gäng gatumusikanter som var i behov av en sångare och låtskrivare. Hon slog följe med dem och flyttade till Kiev.

När hon var 21 sökte hon in till TV-programmet The Voice och lyckades ta sig långt i tävlingen. Detta gjorde att landet fick upp ögonen för henne. Iana lyckades således bli en del av Ukrianas musikscen och började arbeta med musik på heltid.

Vägen till Kulturama

När Eurovision Song Contest hölls i Kiev 2017 arbetade Iana som stand-in på showen. Det skulle visa sig att så gått som alla medarbetare på och bakom scenen var från Sverige.

– ”Under den här perioden var jag väldigt intresserad av att börja studera musik eftersom jag inte hade gjort det tidigare. Jag hade fastnat i mitt musikskapande och var inte så kreativ. Alla låtar jag skrev lät likadant och även om jag kände att jag hade historier att berätta visste jag inte hur jag skulle få ut dem. Crewet berättade då för mig att man anställt stand-in:s från Kulturama under förra årets Eurovision och tyckte att jag borde söka dit! Så jag började läsa på om skolan och tyckte att det lät super.”

Hon skickade iväg en ansökan, åkte sedan på audition och kom in. Idag studerar hon singer-songwriter på deltid men hon funderade först hon på att söka in till sångutbildningen.

— ”Människor hemma förstod inte mitt sätt att sjunga på och kunde säga elaka saker om min sång. Därför funderade jag först på att söka till sångutbildningen. Om jag hade studerat i Ukraiana så skulle jag fått höra samma saker som jag alltid har hört. Jag ville höra lite nya åsikter. Därför ville jag utomlands”

Lycklig över att ha valt Kulturama

När hon väl kom på plats i Kulturamahuset så insåg hon att det var singer-songwriter hon borde gå istället. Där skulle hennes låtskriveri utvecklas.

– “Kulturama förändrade min bild av hur man skriver låtar. Utbildningen har gett mig struktur och hjälpt mig att bygga en vision. Jag inser nu att jag var rätt vilse innan jag började på Kulturama. Jag försökte att uttrycka mig på alla typer av olika sätt. Men Kulturama har gett mig struktur och kunskap om vilka delar som behövde förbättras och hur jag ska förbättra dem. Både i min sång och mitt låtskriveri.”

– ”Vad beror det på tror du?”

– ­”Lärarna. De är det bästa jag har varit med om. De människorna kommer du inte att träffa någon annanstans. Jag är så lycklig över att jag valde Kulturama. Här skapas en atmosfär av vänskap, ingen press på att vara bäst eller att tävla mot varandra. Lärarna vet hur man uppmuntrar dig och sätter upp realistiska mål. Det är så man utvecklas. Sen så är min klass helt fantastisk. De är så olika och så unika. De är nog det som jag är mest tacksam över. Eftersom jag tidigare inte haft så mycket inspiration i livet. Någonsin. De tänker på helt andra sätt än mig och det tillför något. Vi hjälper varandra. Vi tävlar inte. Det är sällsynt.”

Planer för framtiden

Iana berättar att hon under det gångna året skrivit mycket musik för artister hemma i Ukriana, men känner att hon vill börja framföra låtarna själv.

– ”Innan så tänkte jag att jag skulle skriva musik åt andra människor men här har jag förstått att det viktigaste för mig är att uppträda. Så jag vill skriva låtar åt mig själv i fortsättningen, eftersom jag är den enda personen som kan framföra dem på det sättet som jag menat.”

När hon avslutat sitt år på Kulturama så ska hon försöka göra en EP och bli en artist. Men hon är inte helt säker på om det är hemlandet hon främst ska satsa på.

– ”Idag har jag svårt att se en karriär i Ukraina eftersom jag mer eller mindre redan upplevt det mesta av det. Jag har ju ändå hållit på sedan jag var 17 och människor tog mig aldrig seriöst där. Jag känner verkligen att jag har saker att säga. (tystnad) Eftersom jag älskar att prata! (skratt)”

Under hösten 2019 sökte Iana till Idol. Se när hon rör Baggen till tårar under hennes audition i klippet nedan!