Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Porträtt på Grim, Oliver och Jonatan

Musikaldrömmen får liv i Billy Elliot!

Grim, Oliver & Jonatan går i sjuan på Kulturama Sundbyberg. Alla tre medverkar i musikalen Billy Elliot, som har premiär i februari 2017 på Stockholms stadsteater. Grim hade dessutom huvudrollen när musikalen spelades i Malmö våren 2016. Vi samlade pojkarna till ett runda-bords-samtal för ett samtal kring musikalen, arbetet bakom och om skolan förstås.

Hur mycket kände ni till Billy Elliot innan ni sökte till musikalen? Hade ni tittat på filmen..?

Oliver: Ja, filmen hade jag sett.

Grim: Jag råkade av en slump se en live-inspelning av föreställningen i London precis innan det var uttagning för Malmö. Så jag hade sett hela föreställningen och tänkte ”aldrig” (skratt), för jag hade aldrig dansat innan och kände att ”det här är alldeles för svårt”.

Oliver till Grim: Men du nailade det ganska bra – ganska sjukt bra.

Grim: Jag måste säga att det var jobbigt ett tag, för det höll ett tempo och en nivå som gjorde att jag hoppade över en massa grunder, men vi var många i ensemblen som fixade det. Det kanske jag får betala lite för nu, för nu måste jag tillbaks och lära mig en massa grunder och då kan det lätt bli ”åh vad tråkigt” medan andra tycker att ”wow, vi får göra en glissade!”.

Hur går det med skolarbetet när ni medverkar i en sådan här föreställning?

Jonatan: Jag dansar på helgerna och går i skolan som vanligt på vardagarna.

Oliver: Jag har en ledig dag i veckan, söndagar, men då dansar jag på kvällen. Söndagar är min pluggdag.

Grim, du gjorde huvudrollen som Billy i Malmö. Vad är det som gör att du dras till musikal?

Grim: Jag har alltid älskat att vara en del av en föreställning och är väldigt avundsjuk på de som kan jobba med det här varje dag. Att man har en gemenskap och får göra något som är jätteroligt! Sen jobbar man ju väldigt hårt också, men det hjälper nog att man jobbar med andra för det är tufft schema.

Men du gör inte huvudrollen i Stockholm?

Grim: Jag har tackat nej till att göra rollen på grund av min röst, som har blivit mycket mörkare än den var i Malmö (målbrottet) och det ska vara en liten pojke på 11 år som gör rollen eftersom det är sopransånger. I slutet av spelperioden i Malmö kom jag gradvis in i målbrottet och det blev allt svårare att sjunga höga C:n, och det var jobbigt de sista föreställningarna. Jag är en sådan perfektionist och vill verkligen leverera, så varje dag värmde jag upp, testade olika toner och sjöng för att hålla uppe rösten. Det var väldigt krävande och jag ville undvika det nu.

Så hur känns det att gå från att göra en huvudroll till att en mindre roll nu i Stockholm?

Grim: Det känns faktiskt bra. Det var tufft under en period när jag funderade mycket på det. Men hade jag tackat ja till att göra Billy, så hade jag haft mycket prestationsångest och då skulle jag säkert ha önskat mig en mindre roll. Nu får jag vara med ändå och lära känna de andra killarna, så det blir bra tror jag. Det är roligt att bara få vara med, för det är så härlig stämning kring föreställningarna!

Avslutningsvis. Har ni något tips till tjejer och killar som funderar på att söka till Kulturama?

Grim: Jag säger ”sök bara!”. Även om man inte känner sig 100% säker, jag själv söker till ”allt”. Det är bara att söka och sen se om det känns rätt.

Oliver: Främst tycker jag att man ska veta vad skolan handlar om, vara säker på att man tycker om att dansa, sjunga och skådespela.

Grim: Annars är det bara att testa. Jag började först på en annan skola men bytte hit. Det är också fullt görbart!