Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Från musikälskare till musiker

Sven Blomberg går sitt sista år på Kulturama Gymnasium, estetiska programmet med profilen Artist & Musiker och inriktning sång. Här lägger han grunden för en framtid som artist men också som musiklärare. – ”Det är det allra bästa med mitt program: att man verkligen utvecklas från att vara någon som gillar att hålla på med musik till en riktig musiker.”

Musiker på Kulturama

– ”Vi har ett band här på skolan.” berättar Sven. ”Fem personer i vår klass som gått ihop och startat band. Vi har nu nästan skrivit klart en hel skiva. Jag själv går ju sång men i min klass finns alla instrument du kan tänka dig.”

Eftersom olika instrument och musiker blandas med sångare i klassen blir utbildningen Artist & Musiker väldigt omfattande enligt Sven. Vilket är något han uppskattar väldigt mycket.
– ”Jag tycker att det är en bra och väldigt generell utbildning när det gäller all musik och inte bara sång. Jag är ju inte bara sångare. Jag spelar trummor, gitarr, piano och bas. Och här får jag möjligheten att göra allt.”

Även om man är sångare som Sven, så finns det inga krav på att ens fokus enbart måste ligga på sång under alla tre år. Eleven uppmuntras delta i andra musikämnen samtidigt som det är personen själv som bestämmer vad det är hen vill studera.
– ”Du får verkligen lära dig det du vill, det du känner för även om man har huvudfokus på sång.” förklarar Sven. ”Vi får så mycket musikteori och så mycket redskap som hjälper en att bli en bättre musiker. Det är det allra bästa med mitt program: att man verkligen utvecklas från att vara någon som gillar att hålla på med musik till en riktig musiker. Och att man får alla möjligheter till det.”

Kulturama hjälper honom nå sina mål

Trots drömmar om att bli artist så berättar Sven att han även vill bli musiklärare och att Kulturama Gymnasium förbereder honom för båda rollerna.
– ”Jag har vetat att jag vill bli lärare sedan sjuan. Jag vill bli lärare, men jag drömmer om att bli artist. Här blir jag väl förberedd för att kunna bli lärare, men jag får också all utbildning jag behöver för att bli artist. Jag kan välja bägge vägarna.”

Att söka till Artist & Musiker borde vara en självklarhet för alla som är musikintresserade. Det finns ingen anledning till att inte göra det. I alla fall inte om man frågar Sven.
– ”Om man tycker om musik och har ett instrument som man verkligen tycker om (eller om man sjunger), då ser jag ingen anledning till att inte söka in. Helt ärligt.” förklarar han. ”För man lär sig så mycket mer än vad man tror. Folk har så lätt att nobba estet för att de tror att man går det för att skolan ska vara lätt. Men man gör det till vad man vill. Du kan ju utöka din studieplan om det skulle vara så. Jag pluggar t.ex. mer matte och engelska.”

Stämningen är speciell

När den obligatoriska frågan; ”vad är det bästa med Kulturama?” börjar ställas i slutet av intervjun, hinner meningen inte avslutas innan Sven utbrister:
– ”Stämningen. Stämningen och människorna är det bästa här.” och fortsätter: ”Lärarna är väldigt förstående. De känns inte så distanserande och vi elever får en bra connection med dem. Det är bra för viljan att lära sig mer.”

Han förklarar hur alla på skolan är väldigt trevliga mot varandra och hur man i de olika klasserna faktiskt blir som en stor familj:
– ” Miljön när man befinner sig i en estetisk miljö gör att man blir lite mer som en familj än om man bara skulle sitta ner och räkna matte hela tiden. Vi måste samarbeta och fungera ihop. Man blir så nära varandra när man måste sjunga inför varandra t.ex. Det är ännu mer så om man går Musikal eller liknande, då man måste skådespela med varandra och byta om med varandra. Man blir en familj!”