Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Dans på distans

Kursledarna Helena och Tobias har gjort sina danskurser digitala. Deltagarna får då möjligheten att röra på sig och träffa sina kurskamrater trots det märkliga läge som vi befinner oss i.

Som en följd av COVID-19 har de flesta sociala aktiviteter och sammankomster ställts in under våren 2020. Även på Kulturama har flera kurser tvingats ställas in, skjutas upp eller göras om. Men extrema situationer lockar fram kreativa lösningar. Några som hittat ett sätt att fortsätta trots den rådande situationen är Let’s Dance-dansarna Helena och Tobias. Deras fortsättningskurser i 10-dans – som vanligtvis hålls i någon av Kulturamashusets många danssalar – sker numer i kursdeltagarnas egna hem.

– ”Jag tror man behöver viss kontinuitet och göra saker som man alltid har gjort när man hamnar i ett konstigt läge.” berättar kursledare Helena. ”Det här ger en möjlighet till att fortsätta vara aktiv. Så jag tror att det är många som uppskattar att vi gör det här. Att det är annorlunda är inget man stör sig på, utan man ser det som ett sätt att få in lite glädje och normalitet i den märkliga tillvaron som vi lever i just nu.”

Hur tränar man på pardans i isolering?

– ”Vi har försökt hitta ett upplägg som fungerar för alla. Eftersom man är begränsad kan vi ju inte dansa runt. Det tar ju alldeles för stor plats om man kör hemma. 2x2 meter kan man förhoppningsvis kunna skapa i sitt eget hem genom att flytta ett bord eller liknande. Så vi övar på teknik som inte måste göras parvis. Alltså inte föra och följa. Vi övar istället höfter, fötter, ben, osv. Den typen av grejer där man kan vara själv. Det är ju inte alla par som bor ihop även om de dansar ihop.”

Hur går det till rent praktiskt?

– ”I början var det lite konstigt att träffas på det här sättet men man vänjer sig snabbt! Vi kör ju via programmet Microsoft Teams där Tobias och jag filmar oss själva och deltagarna har oss på helskärm hemma hos sig själva. Tobias och jag växlar – den ena kör teknikövningar och dansar samtidigt som den andre svarar på kursdeltagarnas frågor i chatten.”

Hur kom ni på idén?

– ”Det var jättemånga kursdeltagare som hörde av sig och berättade hur mycket de saknade att dansa. Då började vi fundera och kom på att det faktiskt skulle kunna fungera att köra teknik på distans. Teknikövningarna blir ju i mycket mer koncentrerad form nu. Att öva teknik i 1,5 timme är faktiskt tuffare än att dansa under samma tid. Det blir mer ingående eftersom detta är teknik som annars kontinuerligt sprids ut över en hel termin. Vi har bara lagt om i vår planering. Det är ju så viktigt att röra på sig i dessa tider när alla kvällsaktiviteter är inställda och man inte vågar gå till gym. Så det här blir nu en möjlighet att få röra på sig och träffas virtuellt.”

Hur har det tagits emot av kursdeltagarna?

– ”Det har varit väldigt, väldigt positivt. Alla har varit väldigt glada och tycker det är roligt att vi kör detta. Några har haft strul med tekniken – men så blir det ju alltid! Det är en liten startsträcka om man aldrig har arbetat med det här programmet tidigare. Men sen ger det ju så mycket energi att få träffa varandra även om vi inte träffas fysiskt. Man måste försöka få in lite glädje och variation i vardagen i dessa tider!”

IMG_3276.JPG