Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Lina lever dansdrömmen i New York!

Lina Jonnerhag lämnade det trygga livet i Sverige för att satsa på sin stora passion och dröm – ett liv som dansare i New York. Efter några år som verksam professionell dansare i Sverige lockade New York. En vidareutbildning i Broadway Dance Center, ett artistvisum och några års hårt slit senare är hon nu baserad i USA på heltid. Idag jobbar hon som frilansande dansare och danslärare i New York.

Hur var det att gå danslinjen på Kulturama Gymnasium?

Tiden på Kulturama minns jag med glädje. Jag fick göra det jag älskar under skoltid. Hela huset var en estetisk verksamhet och det tyckte jag var kul. Det var alltid levande. Lärarna var fantastiska och man kände verkligen att man fick vara seriös med sin dröm. Vi blev ett väldigt tight gäng och några av oss umgås fortfarande. Om jag skulle börjat gymnasiet idag skulle jag absolut valt samma. Jag har inte ångrat mitt val en sekund. Innan gymnasiet hade jag gått kvällskurser i dans men det var faktiskt under gymnasietiden som jag på allvar kände att det var dans som jag ville hålla på med professionellt. Jag har mycket att tacka Kulturama för. Det var där jag fick en grund att bygga vidare på.

Vad har du gjort sen du slutade på Kulturama?

Efter att jag tog studenten fortsatte jag att vidareutbilda mig inom dans och gick bl.a. på Balettakademin. Sen arbetade jag några år som professionell dansare i Sverige innan jag flyttade till New York. Under mina år i USA har jag uppträtt på stora scener som MetLife Stadium, medverkat i tv-shower på MTV, Trl och Telemundo samt dansat på musikvideos och uppträtt med olika artister. Nu arbetar jag som frilansande dansare, vilket är väldigt varierande och kul. Det roligaste jobben är dock tv-jobb och att åka på turné. Sommaren 2018 var jag t.ex. med i ”Dabaang The Tour” som turnerade runt i USA och Kanada tillsammans med några av Bollywoods största filmstjärnor. Drömjobbet är en ännu större turné med en superkänd artist där jag får resa runt hela jorden och dansa.

Vad är det för skillnad på arbetsklimatet mellan Sverige och New York?

Klimatet i dansvärlden känns både varmare och öppnare i New York, vilket var en positiv överraskning för mig. Självklart är det hård konkurrens men det är ändå lättare att knyta nya kontakter, hitta och skapa egna jobbmöjligheter i New York. Man inspireras av varandra och de flesta är villiga att hitta nya dansare att jobba och samarbeta med. Det är inspirerande att träffa så många dansare från andra kulturer och världens alla hörn. New York bubblar verkligen av känslan att "allt är möjligt".

Vad har du för tips till andra som vill flytta utomlands för att följa sin dröm?

Det är viktigt att våga tro på sig själv, ta för sig och att vara sig själv fullt ut! Man måste våga stiga ur sin ”comfort zone”, jobba hårt och trivas med variation och förändringar. Det kan såklart kännas osäkert att ta sitt pick och pack och flytta men allt går om man bara är lite envis. Man lär sig så otroligt mycket av att bo utomlands. Både på ett professionellt så väl som på ett personligt plan.

Mitt bästa tips är nog ändå att våga ta steget och bara göra det!