Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Från Fria Teatern till Teaterhögskolan

Efter avslutade studier på Kulturamas teatergymnasium och Kulturamas skådespelarutbildning har David Bengtsson kommit in på Teaterhögskolan i Malmö. Men vägen dit har inte varit helt spikrak. – ”Jag blev sjukt rastlös över att inte få hålla på med det jag älskar.”

David Bengtsson flyttade till Stockholm från Örebro för att börja på Kulturama Gymnasiums estetiska program med teater-profil. Kärleken till teatern hade han hittat redan som tolvåring då han började spela i teaterföreningen Nya Teatern hemma i Örebro.

– ”Jag tror att min första pjäs var Romeo och Julia, och att jag spelade Romeo.

– ”Visste du redan då att det var det här du ville hålla på med?”

– ”Ja. Det stod mellan teatern eller att fortsätta spela fotboll – vilket jag ändå aldrig tyckt varit särskilt roligt egentligen… Jag blev helt kär i att stå på scen efter mitt första framträdande. Efter det har jag gjort allt för att fortsätta kunna hålla på med detta.”

Skådespelare på Kulturama

På skådespelarprogrammet på Kulturama Gymnasium fick han känna på livet som skådepelare. David berättar att möjligheten att få ägna sig åt teater på en daglig basis var helt fantastiskt och att Kulturama är väldigt uppskattad miljö att vara i för alla med konstnärliga ambitioner.

– ”Man vet att alla som är på skolan håller på med något kreativt och det blev jag inspirerad av. På gymnasiet fick jag känslan av att det är okej att våga satsa på det här. Att satsa på det kreativa. Vuxenutbildningen har i sin tur hjälpt mig hitta en grym arbetsdisciplin inom skådespeleriet.”

Misslyckanden och nya chanser

Efter studenten sökte David in till flera scenskolor utan framgång. Drömmarna om ett liv på scenen lades på hyllan och han reste utomlands för att arbeta.

– ”Jag hade inte ens kommit vidare från första omgången och det tog ganska hårt på mig. Så jag var väldigt ledsen över det och behövde komma bort ett tag.”

Åter i Sverige flyttade han till Göteborg och började studera till lärare. Men det var något som saknades.

– ”Jag kände att jag behövde få hålla på med teater. Jag blev sjukt rastlös över att inte få hålla på med det jag älskar.”

– ”Varför valde du att komma tillbaka till Kulturama?”

– ”Jag hade ju gått på skolan och kände alla lärare, så jag visste att jag skulle få en grym utbildning. Kulturamas lärarkår är helt fantastisk. Patrik Bergner hjälpte mig mycket nu när jag sökte till scenskolan. Jag har lärt mig enormt mycket av honom. Majken Pollack med sin fysiska teater som inspirerar. Cisse Jacobsson som är en otrolig lärare i scenografi. Bara för att nämna några.”

Revanchen

Skam den som ger sig. I våras sökte David än en gång in till scenskolan och fick denna gång resultatet han kämpat för. Till hösten börjar han på Teaterhögskolan i Malmö och ser drömmen inom räckhåll.

– ”Min dröm är nog bara att få arbeta med detta. Att få arbeta med min röst, min kropp och mina motspelare. Att bara få fortsätta med det. Det är min dröm. Då spelar det inte så stor roll för mig om jag hamnar på Dramaten, Länsteatern i Örebro eller om jag startar en egen frigrupp som spelar för 20 pers per gång.”

– ”Vilka är dina bästa tips till de personer som vill bli bättre skådespelare och komma in på scenskola?”

– ”JOBBA, JOBBA, JOBBA. Nyttja dom lokaler och lärare som finns. Dom som vet. Lägg ner jättejättemycket tid. Det kommer löna sig. Och försök att inte spela teater. Försök snarare att känna på ett genuint sätt. Då blir allt du gör äkta.”