Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Att hitta sitt eget uttryck

För fem år sedan flyttade Jennifer Aalto till Stockholm från Orsa. Hon började på Kulturama Gymnasium som singer-songwriter efter ha gått på musikskola hemma i Dalarna. Efter studenten kände hon att hon behövde lite mer tid för att hitta sitt musikaliska uttryck. Idag studerar hon därför musikproduktion år 2 på Kulturamas konst- och kulturutbildningar där början av en karriär som både låtskrivare och producent tagit form.

På vilket har sätt Kulturama hjälpt dig att utvecklas?

När jag gick på gymnasiet fanns det en lärare på skolan som jag vill uppmärksamma. Han hette Brian Hobbs och var min lärare i song-writing. Han var en av de snällaste, ödmjukaste och mest genuina personer jag någonsin träffat. Han pushade mig alltid till att göra saker som jag aldrig trodde att jag skulle klara av. Rest In Peace Brian Hobbs. I owe you. Du hjälpte mig att utvecklas något så enormt. Både i mig själv och i mitt låtskriveri.

När jag började på vuxenutbildningen musikproduktion så tog min karriär ett stort kliv framåt. Nu kan jag se början på något som jag verkligen tror på: en karriär som låtskrivare och producent. Jag tror verkligen att man måste våga chansa och visa lite framfötter — att ta för sig! Att lära känna folk i branschen och våga skicka iväg låtar, vara öppen för förslag och ta alla öppningar man kan. Inga vägar är fel. Det är inte alltid lätt men om du verkligen vill så kan du, och då kommer det vara värt all den tid du lägger på musiken.

Jag vill även passa på att ge cred till lärarna Mats Tärnfors, Felix Berglund, Mats Jönsson och Erik Bernholm som alltid pushar mig och håller i mina favoritlektioner!

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?

Jag strävar efter att kunna jobba som låtskrivare och musikproducent på heltid. Jag är fullt medveten om att det kräver tid och energi, men jag är redo att ge allt för detta. Det håller mig motiverad. Jag ska fortsätta att gå på sessions (då man träffas och skriver med andra låtskrivare och producenter). I februari ska jag till ett "camp" här i Stockholm i en vecka dit många danska musiker kommer för att skriva musik med duktiga låtskrivare och producenter från Sverige. Jag ser verkligen fram emot det! Utöver detta ska jag släppa en massa musik jag har vart med och skrivit/producerat (lyssna här).

Vilka är dina bästa tips till de personer som vill ta nästa steg som singer-songwriters och producenter?

  • Våga ta för dig, visa dina framfötter och bara kör! Var inte rädd för att skicka iväg låtar du har skrivit eller producerat, våga visa upp dem. Helt plötsligt blir någon intresserad och du är ett steg närmare din dröm.
  • Var inte rädd för kritik. Kritik är det bästa du har i den här branschen. Utan den, hur ska du då veta vad som behöver förbättras? Lär dig att hantera kritiken så kommer allt kännas mycket lättare. Du kommer förstå dina styrkor och svagheter bättre!
  • Testa dig framåt, lär känna dig själv och ta reda på vad du vill göra. När du har tagit reda på det så vet du vad du ska fokusera på och åt vilket håll du ska röra dig.