Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Amelie går Musik & Sång

På Kulturama grundskola i Sundbyberg kan man gå från fjärde klass hela vägen upp till nian och välja mellan tre olika inriktningar: Musik & Sång, Bild & Form och Musikal. Amelie Bergman går i sjuan inriktning Musik & Sång. Hon älskar att sjunga och drömmer om att en dag bli artist.

– ”Det bästa med att gå Musik & Sång är att jag får göra det jag tycker är kul och verkligen brinner för, på skoltid och inte bara på kvällar och helger. Jag tycker att skolan har blivit mycket roligare när man får ha en estetisk profil.” berättar hon.

Amelie förklarar att hon alltid älskat att sjunga och spela piano vilket var anledningen till att hon sökte till Kulturama. Hon började på Kulturama grundskola i Sundbyberg när hon skulle börja i femman och berättar att det som lockade mest var att få arbeta med musik under skoltid.
– ”Jag sökte hit för att jag skulle kunna få göra det jag gillar i skolan. Jag har alltid tagit pianolektioner och sjungit på fritiden men här så skulle jag få göra det i skolan och det verkade jättekul!” berättar Amelie och fortsätter:
– ”Jag tycker att jag blir mer motiverad att gå till skolan och mer motiverad i de vanliga ämnena när jag får ha musik och sång i skolan. Jag blir bättre i de ämnena eftersom jag är mer entusiastisk när jag väl är i skolan.”

Amelie berättar att det bästa med inriktningen Musik & Sång såklart är musik- och sånglektionerna men att julshowen är det absolut bästa på hela året. Kulturamas Julshow i Annexet är ett stort projekt som hela grundskolan är engagerad i. Skolans alla inriktningar bidrar till showen på olika estetiska sätt.

– ”Vi övar jättemycket inför det och börjar redan efter höstlovet. Vi har alltid ett tema eller film som vi tolkar. Förra året var det Batman tolkad som en julsaga.”

Trots att Amelie har tre år kvar innan hon ska börja välja gymnasium så vet hon redan i vilken riktning hon kommer att fortsätta och var hon hoppas hamna tillslut.

– ”Jag kommer fortsätta att gå musiklinje. Jag vill ha musiken och sången i vardagen och under skoltid. När jag blir stor så siktar jag på att bli artist eller att få jobba med musiken på något sätt. Det är mitt mål.”

Amelie berättar att det är något annorlunda med Kulturama jämfört med andra skolor. Med stämningen på skolan, bland eleverna och lärarna.

– ”Jag tycker att det är en annan grej med Kulturama än med andra skolor. Man får göra det som man själv tycker är roligast, eftersom det finns så många inriktningar. Man får vara sig själv här. Man kan klä sig som man vill, man får vara hur man vill. Alla är olika och härliga! Lärarna är jättesnälla. De flesta är ju profillärare så de är lite annorlunda och roligare än ”vanliga” lärare. Men alla är verkligen jätte-jättebra.”