Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Axel på konst- och designlinjen pendlar från Västerås

Axel går andra året på det estetiska programmet, inriktning konst och design – en inriktning så unik att han väljer att pendla från Västerås till skolan i Stockholm fem dagar i veckan. I framtiden hoppas han kunna arbeta med grafisk kommunikation, något som idag står på schemat i skolan varje vecka.

Hur kommer det sig att du hamnade på Kulturama Gymnasium?

Det var min mamma som hittade skolan och sa att jag kanske skulle vara intresserad av att gå här eftersom hon visste att jag ville gå en konstlinje som inte ”bara” var bild och måleri. Och jag bor i Västerås, där finns inte så många alternativ när det kommer till mina intressen som är mer digitala. På Kulturama Gymnasium har vi både grafisk kommunikation och design så det var helt klart mer lockande att börja här än någon annanstans.

Då tycker du att det funkar bra att pendla mellan Västerås och Stockholm?

Absolut, det funkar bra och tar ungefär 1,5 timme. Jag pendlar fem dagar i veckan och tycker verkligen det är värt det. Ibland brukar jag tänka om jag hade haft det bättre om jag gick på en vanlig skola i Västerås, men jag tror inte jag hade varit lika glad som jag är nu. Det har varit roligt att få upptäcka en ny stad och nya platser också! Klassen och vännerna är bland det bästa med skolan, det är en väldigt schysst klass. Man känner sig inte otrygg på något sätt och det är samma stämning över hela Kulturama.

Håller du på med någon egen konst på sidan om? Hur länge har ditt konstintresse funnits?

Intresset kom i 10-årsåldern så när jag skulle börja gymnasiet kändes det som ett rätt självklart val. Jag håller på lite med konst på fritiden men gjorde det nog lite mer innan gymnasiet, när jag inte pendlade. Men jag har tagit på mig lite roliga uppdrag; gjort affischer och t-shirttryck!

Vad vill du fortsätta arbeta med konst i framtiden?

Det vill jag, men jag vet inte exakt hur ännu. Jag kommer förmodligen hamna inom något grafiskt. Förut tänkte jag att jag ville flytta till Stockholm, men nu vill jag hellre flytta utomlands och jobba med det grafiska. Det är på något sätt mitt mål att kunna flytta vart som helst, resa och jobba så länge jag har min dator och internet. Det är väl lite så framtiden kommer se ut för branschen och det passar mig!