Välkommen till Kulturama Filmskola

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Utbildningen är indelad i två år, Film år 1 och Filmproduktion år 2 (varje år söks separat), och är utformad för att ge en stabil grund för professionell verksamhet - vare sig du vill skriva manus, regissera, arbeta med filmfoto, ljud och klippning eller bli producent.

Utbildningen är uttalat praktisk och yrkesinriktad och innehåller även grundläggande teoretiska moment. Lektioner och föreläsningar kombineras med lärarledda workshops som mynnar ut i både praktiska övningar och ett flertal filmproduktioner.

Vi arbetar med fictionfilm som bas. Teknik och berättande är utbildningens hörnpelare, eftersom båda behövs i allt filmskapande, oavsett om du vill göra en kort- eller långfilm, informations- och reklamfilm eller dokumentär. Vi tror på "learning by doing" eftersom film är ett hantverk. Ju mer erfarenhet du har av att göra film, desto större chans att du gör bra film.

Projektfilmer

Våra studerandes projektfilmer skapas utifrån egna manus som utvecklas under handledning i flera steg. Det följs upp med genomgångar i foto, regi, produktion och efterarbete. De färdiga filmerna visas sedan inför klassen tillsammans med medverkande lärare. Filmerna analyseras utifrån filmarnas avsikt, filmens innehåll och det tekniska utförandet. Vi fäster stor vikt vid dessa diskussioner mellan lärare och elever eftersom de ökar förståelsen av hur filmberättandet fungerar.

I produktionerna kommer du att få arbeta i ett litet team om 4-5 personer. Redan under ditt första läsår har du viss möjlighet att fördjupa dig i någon yrkesroll genom att välja position i filmteamet. Under ditt andra läsår uppmuntras du att ytterligare profilera dig mot någon av inriktningarna manus/regi, foto/ljus, klipp/efterbearbetning eller inspelning/produktion.

Utöver egna produktioner deltar de studerande också ofta i andra filmteams inspelningar och gör även egna sidoprojekt. Det här gör att kunskaperna om hantverket fördjupas och du får träna på samarbetsförmåga – allt det här är nödvändigt för att du ska fungera optimalt på set.

Att skapa film på professionell nivå är krävande, och du måste räkna med att lägga mycket tid på utbildningen utöver den schemalagda undervisningen.

Utrustning

Vi jobbar med modern digital filmutrustning. För att du ska få bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas som filmare får du tillgång till skolans studios och klipprum sju dagar i veckan - från tidig morgon till midnatt. Unikt för vår utbildning är att varje inspelningsteam har ett eget komplett utrustningsskåp att disponera under hela utbildningstiden. Utöver det har du tillgång till ytterligare gemensam utrustning som t.ex. glidecam, stegdolly och jibarms-dolly med eller utan räls.

Möjligheter

I Kulturamahuset finns också musik- och teaterutbildningar vilket ger dig en unik möjlighet till att samarbeta över kursgränserna. Som komplement till undervisningen och projektfilmerna kan vi också förmedla möjligheter till praktik i branschen via olika produktionsbolag som vänder sig till oss för att få hjälp.

Utbildning för yrkeslivet

Kulturamas filmutbildningar har i decennier producerat framgångsrika filmare i olika genrer. En hög andel av våra filmstudenter har gått vidare till högre filmutbildningar eller blivit yrkesverksamma filmare direkt efter avslutad utbildning.

Film – heltid

Film – heltid

Start:
21 aug

Det här är en utbildning som riktar sig till dig som har ett starkt filmintresse. Du kanske har filmat själv tidigare eller studerat film på gymnasium, folkhögskola, på kortkurser eller kanske...

Filmproduktion - heltid

Filmproduktion - heltid

Start:
21 aug

Utbildningen Filmproduktion på Kulturama Filmskola är den naturliga fortsättningen på Film. På Filmproduktion utvecklar du dina kunskaper och fördjupar dina erfarenheter av praktisk produktion....

Det här händer på Kulturama

NYHET Nu söker vi en receptionist till Kulturama i Hammarby Sjöstad!

Publicerad: 22 feb 2017
Kulturamastudenter bakom låtarna till Loreen och Axel Schylström

NYHET Kulturamastudenter bakom låtarna till Loreen och Axel Schylström

Publicerad: 21 feb 2017
Före detta grundskole eleven Oscar Enestad deltar i Melodifestivalen

NYHET Före detta eleven Oscar Enestad deltar i Melodifestivalen deltävling 3

Publicerad: 15 feb 2017
Från Singer/Songwriterutbildningen till Komposition - ett utvecklande steg!

NYHET Från Singer/Songwriterutbildningen till Komposition - ett utvecklande steg!

Publicerad: 15 feb 2017

EVENEMANG Lunchkonsert

Fredag 24 Februari 2017 kl 12:15-13:00

EVENEMANG Showcase

Fredag 24 Februari 2017 kl 17:30-18:30

EVENEMANG Soloafton

Fredag 24 Februari 2017 kl 18:00-19:15

EVENEMANG Showcase

Fredag 24 Februari 2017 kl 19:30-20:30