Välkommen till Kulturama Filmskola

Kulturama Filmskola i Stockholm är till för dig som brinner för att berätta med film. Utbildningen är indelad i två år, Film år 1 och Filmproduktion år 2 (varje år söks separat), och är utformad för att ge en stabil grund för professionell verksamhet - vare sig du vill skriva manus, regissera, arbeta med filmfoto, ljud och klippning eller bli producent.

Enstaka platser kvar på Film, år 1.
Hör av dig till John Simonsson för mer information: 070-827 89 39

Utbildningarna är uttalat praktiska och yrkesinriktade och innehåller även grundläggande teoretiska moment. Lektioner och föreläsningar kombineras med lärarledda workshops som mynnar ut i både praktiska övningar och ett flertal filmproduktioner.

Vi arbetar med fictionfilm som bas. Teknik och berättande är utbildningens hörnpelare - båda behövs i allt filmskapande, oavsett om det är kort- eller långfilm, informations- och reklamfilm eller dokumentär. Vi tror på "learning by doing". Film är ett hantverk. Ju mer erfarenhet du har av att göra film, desto större chans att du gör bra film.

Projektfilmer

Elevernas projektfilmer skapas utifrån egna manus som utvecklas under handledning i flera steg. Det följs upp med genomgångar i foto, regi, produktion och efterarbete. De färdiga filmerna visas sedan inför klassen tillsammans med medverkande lärare. Filmerna analyseras utifrån filmarnas avsikt, filmens innehåll och det tekniska utförandet. Vi fäster stor vikt vid dessa diskussioner mellan lärare och elever som ska öka förståelsen av hur filmberättandet fungerar.

I produktionerna arbetar eleverna i små team om 4-5 personer. Redan under första året, Film, har du viss möjlighet att fördjupa dig i någon yrkesroll genom att välja position i filmteamet. På år två, Filmproduktion, uppmuntras du att ytterligare profilera dig mot någon av inriktningarna manus/regi, foto/ljus, klipp/efterbearbetning eller inspelning/produktion.

Utöver sina egna produktioner deltar eleverna också ofta i de andra filmteamens inspelningar och gör även egna sidoprojekt. Detta fördjupar kunskaperna om hantverket och tränar förmågan att samarbeta, som båda är nödvändiga för att man ska fungera optimalt på set.

Att skapa film på professionell nivå är krävande, och du måste räkna med att lägga mycket tid på utbildningen utöver den schemalagda undervisningen.

Utrustning

Vi jobbar med modern digital filmutrustning, men du får också prova på traditionell 16 mm. För att du ska få de bästa tänkbara förutsättningarna att utvecklas som filmare får du tillgång till skolans studios och klipprum sju dagar i veckan - från tidig morgon till midnatt. Unikt för vår utbildning är att varje inspelningsteam har ett eget komplett utrustningsskåp att disponera under hela utbildningstiden. Utöver det har du tillgång till ytterligare gemensam utrustning t.ex. glidecam, stegdolly och jibarms-dolly med eller utan räls.

Möjligheter

I Kulturamahuset finns även musik- och teaterutbildningar vilket ger möjligheter till samarbete över kursgränserna. Som komplement till undervisningen och projektfilmerna kan vi också förmedla möjligheter till praktik i branschen via olika produktionsbolag som vänder sig till oss för att få hjälp.

Utbildning för yrkeslivet

Kulturamas filmutbildningar har i decennier producerat framgångsrika filmare i olika genrer. En hög andel av Kulturamas filmstudenter har gått vidare till högre filmutbildningar eller blivit yrkesverksamma filmare direkt efter avslutad utbildning.

Film – heltid

Film – heltidsutbildning

Start:
24 aug

Film riktar sig till dig som har ett starkt filmintresse. Du har kanske filmat själv tidigare, eller studerat film på gymnasium, folkhögskola eller på kortkurser eller kanske läst...

Filmproduktion - heltid

Filmproduktion - heltidsutbildning

Start:
24 aug

Filmproduktion på Kulturama Filmskola är den naturliga fortsättningen på Film. På Filmproduktion utvecklar du dina kunskaper och fördjupar dina erfarenheter av praktisk produktion. Här har du...

Det här händer på Kulturama

Rektorn har ordet!

NYHET Rektorn har ordet!

Publicerad: 21 okt 2016
Michael Hamory

NYHET Möt Michael Hamory, teaterlärare på Kulturama

Publicerad: 18 okt 2016

NYHET Vi söker en säljare till kursverksamheten!

Publicerad: 11 okt 2016
Stockmotion 2016

NYHET Vinstregn över Kulturamas Filmgymnasieelever på STOCKmotion

Publicerad: 4 okt 2016

EVENEMANG Sångafton

Torsdag 10 November 2016 kl 18:00-19:30

EVENEMANG Musikalafton

Måndag 14 November 2016 kl 18:30-19:30
Öppet hus Gr Sundbyberg 16 nov

EVENEMANG Öppet hus på Kulturama Grundskola i Sundbyberg

Onsdag 16 November 2016 kl 18:00-20:00

EVENEMANG Soloafton

Fredag 18 November 2016 kl 18:30-19:30