• /Global/nyheter/Opera HannaLeonoraHollesen 700x400

På Stockholm Operastudio får du mycket scenisk undervisning!

Hanna Leonora Hollesen har studerat vid Stockholm Operastudio och läser nu sista året på Masterprogrammet vid Operahögskolan i Stockholm. "Jag har aldrig gråtit, skrattat eller varit så begeistrad som under det år som jag gick på Operastudion. Varken före eller efter", säger hon.

Varför valde du att utbilda dig på Operastudion på Kulturama?

Jag läste på hemsidan, om de olika utbildningarna som fanns på Operastudion, och tyckte att det lät intressant med bland annat det sceniska arbetet, som jag saknade på musikhögskolan i Odense. Jag ringde till den konstnärliga ledaren Eva Österberg, som var den snällaste och mest tillmötesgående människa och så hade hon en så vacker talröst, att jag bara visste att jag skulle gå Operastudion. Sedan tyckte jag att det var fantastiskt att gå på Kulturama bland alla de andra olika linjerna. Det inspirerar.

Vad var det bästa med utbildningen tycker du?

Det bästa var att vi hade så mycket scenisk undervisning och att lärarna var så otroligt engagerade i vår utveckling. Det har jag inte upplevt på samma sätt på någon annan utbildning jag gått. De brann för vårt väl och ve och hade ett enormt starkt samarbete kring, och intresse för, elevernas bästa och vår utvecklingspotential. Vi kunde alltid vända oss till lärarna med frågor och de utmanade oss och fick oss att gräva djupare i vårt konstnärskap. Jag tyckte det var fantastiskt att gå på Operastudion och har talat med några vänner om att det finns ett ”post-operastudion”-trauma, för att den tid man gick där betydde så otroligt mycket. Den tar liksom plats i ens liv, på det bästa tänkbara sättet.

Jag har rekommenderat skolan flera gånger och fick en av mina vänner, som nu pluggar på Operahögskolan i Göteborg, till att gå där ett år efter mig. Alla borde unna sig ett år på Operastudion!

Vad hade du för förväntningar på utbildningen innan du började?

Jag hade inga specifika förväntningar förutom att jag önskade att fördjupa mig i scenisk operagestaltning - och skolan toppade alla förväntningar. Jag har aldrig gråtit, skrattat eller varit så begeistrad som under det år som jag gick på Operastudion. Varken före eller efter. Det kan min klass skriva under på. Den tiden fick jag lov att prova nya utmaningar, bottna djupt och söka högt. Det kommer jag alltid att vara tacksam för. Jag hade inte varit densamma utan det.

Berätta lite om vad du gör just nu?

Just nu pluggar jag sista året på Masterprogrammet på Operahögskolan i Stockholm och ska så småningom söka en agent och gå på fler auditions.

Vad har du för spännande projekt i pipeline framöver?

Jag ska sjunga två konserter med Odense Symfoniorkester i Danmark, som solist i Elverskud av Nils W. Gade. Det är jätteroligt eftersom det var i den konsertsalen i Odense som mina föräldrar träffades för första gången på en konsert under 80-talet, och sen kom jag några år senare, på samma dag som Hans Christian Andersen till och med. Så det känns lite speciellt att få sjunga där med den orkestern och knyta an till mitt ursprung.

Har du något tips att dela med dig av, till någon som funderar på att söka till Operastudion?

Välj skola och utbildning efter lärare och våga även flytta för den sakens skull. Det gynnar dig inte att vara på en prestigefull skola men ha en dålig sånglärare. Och våga hitta de lärare som inte bara stryker dig medhårs. Egentligen betalar man ju för att få veta vad man gör fel och kan göra bättre så att säga. Det kan man lätt glömma. Så våga gå dit där det gör ont, där ligger guldet.

Läs mer om våra Operautbildningar

Fler elevintervjuer

Det här händer på Kulturama

Tidigare gymnasieelev vann Guldbagge

NYHET Tidigare gymnasieelev vann Guldbagge

Publicerad: 23 jan 2018
Talangvinnaren Ibrahim studerar på Kulturama och ger ut skiva!

NYHET Talangvinnaren Ibrahim studerar på Kulturama och ger ut skiva!

Publicerad: 14 dec 2017
Saga Skimrin specialpedagog

NYHET Vad gör en specialpedagog?

Publicerad: 11 dec 2017
Operastudion ger: Jag är Lysistrate & Norrtullsligan på Årsta Teater

NYHET Operastudion ger: Jag är Lysistrate & Norrtullsligan på Årsta Teater

Publicerad: 29 nov 2017

EVENEMANG Lunchkonsert med Sång år 1B KKU

Torsdag 22 Februari 2018 kl 12:15-13:00

EVENEMANG Sångafton med Artist/Musiker åk 2 Gymnasiet

Torsdag 22 Februari 2018 kl 18:00-19:30

EVENEMANG Legitimation, tack med Dans/Musikal åk 2 Gymnasiet

Torsdag 22 Februari 2018 kl 18:30-20:00

EVENEMANG Föreställning med Teater åk 1 Gymnasiet

Torsdag 22 Februari 2018 kl 18:30-19:15