Högre Fotografisk Utbildning

– med konst och hantverk

OBS! Förlängd ansökningsperiod till 9 maj!

I en fotografisk värld som alltmer går mot digitalisering har det uppstått ett nytt intresse för det fotografiska hantverket. När vi ständigt omges av ett snabbt digitalt bildflöde och artificiella fotografier, uppstår en längtan efter det ursprungliga fotografiet. Gamla processer har återuppväckts, och allt fler konstnärer arbetar med fysiska, analoga material.  Vår, i Sverige, unika utbildning ger dig möjlighet att fritt experimentera med olika tekniker och uttryck. 

Vi vänder oss till dig som siktar på en konstnärlig fördjupning inom fotografi och vill få nya redskap för att skapa unika bilder. Kulturama Fotoskola har både de rätta kunskaperna och tekniska resurserna för att ge dig detta.

Du utbildas i klassisk analog teknik i våra svartvita mörkrum. Processer som lith-kopiering, analog färgkopiering, handkolorering och våtplåtsfotografering, avancerade hantverk utmanar din experimentlusta och öppnar dörrar till ett fördjupat bildskapande. Ett viktigt projekt är att skapa en fotobok där vi samarbetar med SPINE Fotobokfestival och Konstig Bokhandel. Skolan arrangerar under läsåret tre större utställningar och en av dessa försöker vi genomföra som ett internationellt projekt. Vi har bland annat ställt ut i Berlin, Warszawa, Kiev och Minsk.  

Utbildningsåret innehåller även undervisning i kamerateknik, ljussättning, scanning, Photoshop, In Design, rörlig bild, fotohistoria och fotografisk gestaltning. Studier i samtidsfotografi, kritik och bildanalys lär dig känna såväl historiska som nyskapande fotografiska praktiker. Du övar dig i att analysera bilder i tal och skrift. Vi besöker utställningar, har seminarier och diskussionsövningar. Personlig handledning är en viktig del av utbildningen och sker kontinuerligt, både med fasta lärare och inbjudna gästlärare/föreläsare. Personer som medverkat är bland annat Martina Hoogland Ivanov, Johan Willner, Pieter ten Hoopen, Julia Peirone, Paul Hansen, Tuija Lindström, Mara Lee, JH Engström, Lovisa Ringborg, Hanna Modigh och Nina Korhonen.

Utbildningen lägger stor vikt både i det tekniska utförandet och konstnärliga uttrycket.Läsåret avslutas med ett projektarbete som leder fram till en större gemensam utställning på ett galleri, nu senast i Fotografins Hus på Skeppsholmen.

Fotografisk Utbildning – med konst och hantverk utbildar framtidens bildskapare och konstnärer.

Exklusiv undervisning i små grupper. Valbara kurser och en obligatorisk del. Eleverna förutsätts ha en egen dator med Adobe Photoshop. Lightroom & Indesign rekommenderas.

Du förväntas arbeta mycket utanför lektionstid och har tillgång till skolans datasalar, fotolabb, ateljéer och övriga lokaler även efter stängning, 08:00-23:45 varje dag inkl helger, undantaget jul/nyår, påsk och allhelgona.

Vi har en generös utlåning av utrustning utanför skolan och du har möjlighet att låna hem bl a stativ, ljusmätare, studioblixtar, Hasselbladskamera och storformatskamera samt diverse andra fototillbehör. Ett begränsat antal digitala systemkameror med fullformatssensor (Canon EOS 5D mkII och 6D) inklusive objektiv från 20-200mm samt två stycken analoga systemkameror (Nikon F3 och Canon AE-1) med vidvinkel, normal och kort teleobjektiv, även om eleverna förväntas ha egen Macdator samt digital och analog systemkamera.

OBS! För att tillgodogöra dig utbildningen måste du ha en egen dator med Adobe Photoshop CC (obligatoriskt) installerat. Lightroom och InDesign rekommenderas. 

MacBook Pro eller motsvarande rekommenderas:
http://www.apple.com/se-edu/shop/buy-mac/macbook-pro (studentpriser)
Adobe CC beställer du här (studentpriser):
https://creative.adobe.com/sv/plans?plan=edu&store_code=se&promoid=KTROQ

Hemsida: kulturamafotoskola.se 

Vill du veta mer?

Har du frågor eller vill ha mer information om utbildningen, 
fyll i en intresseanmälan så blir du kontaktad inom kort. 
Jag vill få mer information om denna utbildning

Fakta om utbildningen

ANSÖK HÄR!

Namn på utbildningen
Högre Fotografisk Utbildning

Nivå
Yrkes-/ Högskoleförberedande fotoutbildning

Omfattning
Heltid, 40 veckor
Studietakt 100%, 2 terminer

Studiemedelsberättigad
CSN från 18 år - Nyhet! (enligt A2)
Rätt att söka Merkostnadslån 

Behörighet
Gymnasieskola, gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning alt. ha viss yrkeserfarenhet.

Terminstider
Augusti 2016- maj 2017

Var
Kulturamahuset

Antal platser
15

Sista ansökningsdatum
9 maj 2016

Arbetsprov
Info ansökan/antagningsprov 

Avgift
31 000 kr/termin, exkl material. 
Lägre utbildningsavgift tack vare statsbidrag. 

Observera att priset är per termin!
Ungefär halva terminsavgiften kan täckas av "Merkostnadslån" från CSN, se finansiering

OBS!
För att tillgodogöra dig utbildningen måste du ha en egen dator med Adobe Photoshop CC (obligatoriskt) installerat. Lightroom och InDesign rekommenderas.

MacBook Pro eller motsvarande rekommenderas:
http://www.apple.com/se-edu/shop/buy-mac/macbook-pro (studentpriser)

Adobe CC beställer du här (studentpriser):
https://creative.adobe.com/sv/plans?plan=edu&store_code=se&promoid=KTROQ

Det här händer på Kulturama

Utställning Biblioteket

NYHET Världsrekord! Sverige först med grundlagsskyddad tryckfrihet

Publicerad: 18 maj 2016

NYHET Intervju med artist & musiker-eleven Renaida Braun

Publicerad: 13 maj 2016

NYHET Intervju med fotoeleven Sara El Kelany

Publicerad: 11 maj 2016
Karolin Sloveniens bidrag

NYHET Tuff avslutning på repetitionen inför Eurovisionen

Publicerad: 10 maj 2016

EVENEMANG Lunchkonsert

Fredag 27 Maj 2016 kl 11:45-13:15

EVENEMANG Annie

Fredag 27 Maj 2016 kl 18:00-20:30

EVENEMANG Grease

Fredag 27 Maj 2016 kl 18:30-20:00

EVENEMANG Personkrets 3:1

Fredag 27 Maj 2016 kl 19:00-21:00