Filmning vid kajkant
Filmning vid kajkant

Filmutbildningar

Brinner du för att berätta med film och drömmer om att en dag kunna arbeta med att skriva manus, regissera, arbeta med filmfoto, ljud, klippning eller bli producent? På Kulturama Filmskola i Stockholm hjälper vi dig att förverkliga dina drömmar och mål.

Utbildningen är till stor del praktisk och yrkesinriktad men innehåller även grundläggande teoretiska moment. Här får du en stabil grund för en fortsatt professionell karriär. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att gå vidare till högre filmutbildningar eller bli yrkesverksam filmare.

Välkommen till Kulturama Filmskola!

Kulturama Filmskola är en tvåårig Konst- och kulturutbildning. På Kulturama, nordens största skola för estetiska utbildningar, finns även utbildningar inom dans, foto, klassisk sång, musikal, musiker, musikproducent, opera, låtskrivare, skådespelare och sång. Under din tid på filmutbildningen kommer du ha möjlighet att arbeta med gränsöverskridande samarbeten och projekt med andra studerande från Kulturamas utbildningar.

Kulturama Filmskola är indelad i två år (varje år söks separat), första året läser du film på heltid medan andra året fokuserar på filmproduktion. Lektioner och föreläsningar kombineras med lärarledda workshops som mynnar ut i både praktiska övningar och ett flertal filmproduktioner. Utbildningen är yrkesinriktad och till stor del praktisk då vi tror på "learning by doing" eftersom film är ett hantverk.

Under utbildningen arbetar du med fiktionsfilm som bas. Teknik och berättande är utbildningens hörnpelare eftersom båda behövs i allt filmskapande, oavsett om du vill göra en kortfilm, långfilm, informationsfilm, reklamfilm eller dokumentär.

Under utbildningen har du tillgång till modern digital filmutrustning. För att du ska få bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas som filmare får du även tillgång till skolans studios och klipprum sju dagar i veckan. Vi har tolv redigeringsrum som är utrustade med 27 tums iMac Pro eller iMac, extra skärmar och aktiva högtalare. Du får även tillgång till den senaste digitala tekniken: filmklippning, digitala effekter och gradings görs i Adobe Premiere, Adobe After Effects och DaVinci Resolve.

Unikt för vår utbildning är att varje inspelningsteam har ett eget komplett utrustningsskåp att disponera under hela utbildningstiden. Eleverna filmar på Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K, URSA mini och Arri Alexa. Utöver det har du tillgång till ytterligare gemensam utrustning som exempelvis gimbal, remote follow focus, myggor, axelriggar, stegdolly och dolly med jibarm med eller utan räls.

För att du ska kunna utvecklas maximalt hos oss har vi lärarledda lektioner både i skolans lokaler och på inspelningsplats. Våra lärare, gästföreläsare och föreläsare är kunniga, pedagogiska och aktiva inom branschen eller har kopplingar till filmhögskolor. Några exempel på våra föreläsare är:

Tarik Saleh (regissör/manusförfattare), Lisa James Larsson (regissör),
Måns Månsson (regissör/fotograf), Erik Gandini (regissör/dokumentärfilmare),
Fanni Metelius (regissör/manusförfattare), Maria Eriksson-Hecht (regissör),
Fredrik Wikström Nicastro (producent), Marcus Waltå (producent),
Johan Lundström (producent), Amna Maksumic (producent),
Sophia Olsson (filmfotograf), Frida Wendel (filmfotograf), Ari Willey (filmfotograf),
Josua Engblom (filmfotograf), Jesper Klevenås (filmfotograf/regissör),
Kersti Grunditz Brennan (klippare), Simon Carlgren (klippare), Robert Krantz (klippare),
Björn Kessler (klippare), Pontus Hellberg (ljussättare), Fredrik Nordesjö (ljussättare),
Magnus Karlsson (ljussättare), Andreas Dely (grip), Dan Svan (grip),
Martin Taesler (ljuddesign), Alexander Skantze (dramaturg), Niklas Rockström (manusförfattare), Maja Winkler (manusförfattare), Ola Bäccamn (colorist), Max Dewoon (b-foto).

Våra studerande på Film och Filmproduktion har under läsåret 2022 haft den unika möjligheten att se, tycka till och påverka klippningen av den vinnande filmen ”Triangle of Sadness” innan den visades i Cannes. De fick även möta regissören Ruben Östlund och producenten Erik Hemmendorff. I början av hösten fick de möta en annan Cannes-vinnare, Tarik Saleh. Han pratade om sin senaste film, ”Boy from heaven” samt om filmen som konstform och hur han jobbar med tekniken för att nå det resultat han eftersträvar. De fick möta producenten Fredrik Wikström Nicastro som pratade om producentyrket och hur det gick till att producera filmen ”A man called Otto”. Detta följdes sedan upp med en masterclass med Tom Hanks på biograf Skandia i Stockholm. 

Kulturama Filmskola har även ett flertal samarbeten med olika aktörer i filmbranschen, däribland Ljud & Bildmedia som är Sveriges största uthyrare av filmutrustning. Samarbetet möjliggör att våra studerande på Filmproduktion, år 2, gör sina slutfilmer med en ARRI ALEXA.

Som komplement till undervisningen och projektfilmerna kan vi även förmedla möjligheter till praktik i branschen via olika produktionsbolag så som Warner, FLX m.fl. som vänder sig till oss för att få hjälp.

Grundutbildning, fördjupning och egen filmproduktion

Kulturama Filmskola passar dig som har ett starkt filmintresse. Du kanske har filmat själv eller studerat film på gymnasiet, folkhögskola eller läst filmvetenskap på universitet eller högskola.

På Kulturama Filmskola får du en gedigen grundutbildning. Under utbildningen fördjupas dina kunskaper och du får möjlighet att profilera dig mot en specifik yrkesgrupp. Du kommer utveckla och förfina både ditt tekniska hantverk och din förmåga att berätta med rörliga bilder samtidigt som du utvecklar ett personligt konstnärligt uttryck. Dessa kunskaper leder till att du får den kompetens som krävs för att kunna arbeta både med professionella och egna filmproduktioner.

Film

Kulturamas filmutbildning är intensiv och produktionsinriktad. Under ditt första studieår får du vara med och producera fem kortfilmer (fiktion), en reklamfilm och en föreläsningsintroduktion till dokumentärfilmsberättande. I utbildningen ingår även övningar och lärarledda workshops inom manus, regi, foto, redigering, ljud och ljus samt fördjupande regiövningar med professionella skådespelare. Teori varvas med övningar och produktion, vilket gör det möjligt för dig att praktisera dina nya kunskaper.

Filmproduktionerna görs i team som består av 4–6 personer. Teamets medlemmar turas om att vara manusförfattare, fotograf, regissör och producent vilket skapar en förståelse för filmproduktionen som helhet, det tekniska hantverket och förmågan att berätta med rörliga bilder. Projektfilmerna utvecklas under handledning i flera steg och följs upp med genomgångar i foto, regi, produktion och efterarbete. De färdiga filmerna visas sedan inför klassen tillsammans med medverkande lärare. Filmerna analyseras utifrån uppgift, filmarnas avsikt, innehåll och tekniskt utförande. Vi fäster stor vikt vid dessa diskussioner mellan lärare och elever eftersom de ökar förståelsen av hur filmberättandet fungerar.

Utöver produktionerna får du även delta i andra filmteams inspelningar och har möjlighet att göra egna sidoprojekt. Det gör att kunskaperna om hantverket fördjupas och du får träna på din samarbetsförmåga vilket är nödvändigt för att du ska fungera optimalt på ett set.

Filmproduktion

Under ditt andra studieår kommer dina kunskaper inom regi- och manusarbete fördjupas bland annat tack vare flera workshops med inhyrda professionella skådespelare. Ditt tekniska hantverk förfinas och fördjupas med hjälp av avancerade workshops i filmfoto, ljussättning, teknik, ljud, redigering, bildberättande m.m.

Nu kommer du även få möjlighet att profilera dig ytterligare mot någon av inriktningarna manus/regi, foto/ljus, klippning/efterarbete eller inspelning/produktion.

På utbildningen filmproduktion är förproduktion, inspelning och postproduktionen längre och vi lägger större fokus på slutresultatet: de färdiga filmerna. Precis som på filmutbildningen arbetar ni även under denna utbildning i team, beståendes av 4–5 personer. Nu får varje gruppmedlem fördjupa sin yrkesroll vilket gör att teamet kan arbeta mer effektivt med sina produktioner.

Utöver alla övningar och workshops produceras även tre kortfilmer. Den första har fokus på visuellt berättande och spelas in i Frihamnen under kväll/natt med extra inhyrd teknik så som en Scorpio kran. Det andra projektet har fokus dialog och spelas in på ett av skolan hyrt hotellrum med två inhyrda professionella skådespelare. Till vårterminens stora projekt, slutfilmen, har eleverna en lite större budget samt mer avancerad kamerautrustning bl.a. en Arri Alexa tack vare vårt nära samarbete med Ljud & Bildmedia.

Många av filmproduktionsutbildningens slutproduktioner har tilldelats festivalpriser och visats på TV. Målet med utbildningen är att du ska få en gedigen kompetens inför det kommande arbetslivet.

Detta kan du arbeta med efter utbildningen

Kulturama Filmskola har i decennier utbildat framgångsrika filmare i olika genrer. Genom att utforma våra filmutbildningar efter samtal och möten med representanter från branschen, filmhögskolor och universitet kan vi säkerställa att våra studerande får en relevant och aktuell utbildning som gör dem redo för framtida studier på konstnärliga högskolor i Sverige och utomlands. En hög andel av våra filmstuderande har gått vidare till högre filmproduktion- och regissörutbildningar eller blivit yrkesverksamma filmare direkt efter avslutad utbildning. Hos oss får du en stabil grund inför framtiden för att kunna arbeta inom de olika yrkesgrupper som finns inom film- och tv-produktion: regi, foto, ljud, ljus, scenografi, manusskrivning, produktionsledning eller redigering.

Läs även foldern om Kulturama Konstnärliga Utbildningar.

Aktuellt

Visa föregående artikel
Film

Vladimir vann brons för sin kortfilm

Förra helgen var det dags för Sveriges Kortfilmsfestival där flera elever och studerande på Kulturama fanns representerade, bland annat Vladimir Galdámez Garcia...

Utbildning
8 april 2022
Läs vidare om "Vladimir vann brons för sin kortfilm"
Visa nästa artikel