• "Norrtullsligan"Foto: Camilla Andersson
  • "Norrtullsligan"Foto: Camilla Andersson
  • "Norrtullsligan"Foto: Camilla Andersson
  • "Norrtullsligan"Foto: Camilla Andersson
  • "Norrtullsligan"Foto: Camilla Andersson

Operastudion ger: Jag är Lysistrate & Norrtullsligan på Årsta Teater

Stockholm Operastudio belyser strukturerna bakom #metoo med två klassiska pjäser Debatten kring sexuella trakasserier fortsätter sprida sig från bransch till bransch, med allt mer upprörande historier och överraskade chefer. Nu sätter Stockholm Operastudio upp två föreställningar med utgångspunkt i klassiska texter. Jag är Lysistrate och Norrtullsligan, båda med stark koppling till #metoo-initiativet.

Jag är Lysistrate som spelas av Opera år 1 bygger på Aristofanes klassiska komedi Lysistrate om kvinnor som tillsammans går ihop i ett försök att stoppa männens vansinniga krig genom att stänga in sig och sexstrejka. 

Norrtullsligan spelas av Opera år 2 och är baserad på en roman med samma namn, skriven av Elin Wägner. Den berättar historien om åtta kvinnor som under ett år, 1908, delar lägenhet för att i Stockholm kunna förverkliga sina drömmar. Här berörs kvinnlig solidaritet, kvinnans plats på arbetsmarknaden och hennes kamp för medborgerliga rättigheter.

Trots att Norrtullsligan utspelas runt förra sekelskiftet och Lysistrate skrevs redan under antiken, så kan vi använda berättelserna för att belysa problem som är lika aktuella idag som för 2 400 år sedan. Sexuella trakasserier och mäns förtryck av kvinnor är något som förekommit i samhället och på arbetsplatser så långt tillbaka som vår historia finns nedtecknad, vilket handlingen i dessa två pjäser är exempel på. 

Efter uppropen #tystnadtagning och #visjungerut har elever, lärare och rektorer diskuterat kring dessa frågeställningar. #Metoo går bortom enstaka situationer, med rötter i hur hela vårt samhälle är uppbyggt, och det är det större perspektivet vi försöker förmedla. 

Jag är Lysistrate spelas 9 och 11 december kl. 19.00 och Norrtullsligan ges 8 och 10 december kl. 19.00, båda på Årsta Teater. Biljetter släpps 30 november och kan köpas via www.kulturama.se och i entrén innan föreställning

Det här händer på Kulturama

Tidigare gymnasieelev vann Guldbagge

NYHET Tidigare gymnasieelev vann Guldbagge

Publicerad: 23 jan 2018
Talangvinnaren Ibrahim studerar på Kulturama och ger ut skiva!

NYHET Talangvinnaren Ibrahim studerar på Kulturama och ger ut skiva!

Publicerad: 14 dec 2017
Saga Skimrin specialpedagog

NYHET Vad gör en specialpedagog?

Publicerad: 11 dec 2017
Operastudion ger: Jag är Lysistrate & Norrtullsligan på Årsta Teater

NYHET Operastudion ger: Jag är Lysistrate & Norrtullsligan på Årsta Teater

Publicerad: 29 nov 2017

EVENEMANG Lunchkonsert med Sång år 1B KKU

Torsdag 22 Februari 2018 kl 12:15-13:00

EVENEMANG Sångafton med Artist/Musiker åk 2 Gymnasiet

Torsdag 22 Februari 2018 kl 18:00-19:30

EVENEMANG Legitimation, tack med Dans/Musikal åk 2 Gymnasiet

Torsdag 22 Februari 2018 kl 18:30-20:00

EVENEMANG Föreställning med Teater åk 1 Gymnasiet

Torsdag 22 Februari 2018 kl 18:30-19:15